BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,83
ALTIN 2.822,71
HABER /  GÜNCEL

BM: Güney Kordofan'da savaş suçu işlenmiş olabilir

BBC'ye sızdırılan bir Birleşmiş Milletler raporuna göre, Sudan'ın Güney Kordofan bölgesinde isyancılarla ordu arasında çıkan çatışmada savaş suçu işlenmiş olabilir.

Abone ol

Birleşmiş Milletler, Sudan'ın Güney Kordofan bölgesinde savaş suçları işlenmiş olabileceği uyarısını içeren bir rapor hazırladı.

BBC'ye sızdırılan raporda hem hükümet hem de isyancı güçlerin ihlallere karıştığı ancak ordunun eylemlerinin "özellikle korkunç" olduğu yazıyor.

Rapor, 70 bin kişinin yerinden olmasına yol açan çatışmayla ilgili özel inceleme başlatılması çağrısında bulunuyor.

Sudan hükümeti, Güney Sudan sınırındaki bölgeden gelen isyancı saldırılarına cevap verdiğini söylüyor.

BBC'nin başkent Hartum'daki muhabiri James Copnall raporda yargısız infaz, hava bombardımanı ve mahallelerin topa tutulması gibi uygulamaların yer aldığını anlatıyor.

İnceleme komisyonu kurulsun

Bir görgü tanığının BM yetkililerine yaptığı açıklamaya göre, Güney Kordofan'daki askeri bir kışlada 150 ceset toplanmış.

Rapor, bu iddiaların araştırılması için BM Güvenlik Konseyi'nin bir komisyon oluşturması gerektiğini, bu konuda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden yardım alınabileceğini ifade ediyor.

Sudan hükümeti adına açıklama yapan bir sözcü iddiaları reddetti ve ordunun Güney Kordofan'da istikrarı sağlamaya çalıştığını söyledi.

Sözcü, sivillere silah doğrultanların ordu değil bölgedeki isyancılar olduğunu ifade etti.

Geçen hafta Hollywood yıldızı George Clooney'nin oluşturduğu Satellite Sentinel projesi Güney Kordofan'da üç toplu mezar olduğuna ilişkin görsel kanıtları olduğunu açıklamıştı.

Copnall, BM müteffişlerinin bulgularının Sudan cumhurbaşkanı Ömer Beşir ve hükümeti üzerindeki baskıyı artıracağını söylüyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Beşir hakkında Sudan'ın Darfur bölgesinde sekiz sene süren iç savaş nedeniyle soykırım ve insanlığa karşı suç iddialarıyla tutuklama emri çıkartmıştı.

Eski Darfur ve şimdiki Güney Kordofan valisi Ahmet Harun hakkında da bir tutuklama emri var.