BIST 9.457
DOLAR 34,42
EURO 36,39
ALTIN 2.836,61
HABER /  GÜNCEL

BM: Gıda fiyatları artabilir

Örgütün raporunda gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların tehlikelerine dikkat çekiliyor, artışların da mümkün olduğu belirtiliyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler dünya gıda fiyatlarındaki dalgalanışın süreceği, hatta artışın mümkün olduğu uyarısında bulundu.

Örgüte göre hızlı büyüyen ekonomilerde talep tırmandığı, dünyada nüfus arttığı, biyoyakıt üretiminin artması yüzünden tarıma baskı sürdüğü ve hava durumunda şoklar arttığı için bu eğilim de devam edecek.

BM'nin gıda konusuyla ilgilenen üç kolunun ortaklaşa hazırladığı yıllık raporda, bu durumdan özellikle Afrika'daki küçük, ithalata bağımlı ülkelerin etkileneceği belirtiliyor.

Rapora göre fiyat artışları BM'nin Milenyum Kalkınma Hedefleri arasında yer alan "açların sayısını 2015 yılına kadar yarı yarıya azaltma" sözünün tutulmasını zorlaştırıyor.

Dünya nüfusunun 2050'ye dek 6,9 milyardan 9 milyara çıkacağı tahminleri de gıda güvenliği konusunu gündemin ilk sıralarına taşıyor.

Haziran ayında dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren, Türkiye'nin de dahil olduğu G20 grubu küresel gıda stoklarını izlemek üzere şeffaf bir sistem kurulması, acil durumlar için stok yapılması ve kuraklık tarzı felaketler olduğunda hızlı tepki verebilmek için bir mekanizma geliştirilmesi konusunda anlaşmıştı.

BM gıda örgütlerinin raporunda da hükümetlere çağrılar yer alıyor.

Örneğin 2006-2008 yıllarında gıda isyanlarına yol açan fiyat dalgalanmalarının önlenmesi için tarım tahminlerinin ve gıda stoku düzeylerinin paylaşılması isteniyor.

Ayrıca yoksul ülkelerin krizleri kendi başına aşabilmeleri için tarım sektörlerine daha fazla yatırım yapılması talep ediliyor.

Bu bağlamda 2006-2008 dönemindeki fiyat dalgalanmaları yüzünden Afrika'da yetersiz beslenenlerin oranının %8 arttığına dikkat çekiliyor.

Çocuklar ve gelecek

Raporda "Fiyat dalgalanmaları yüzünden çiftçilerin gelirinde meydana gelen değişiklikler, gıda tüketimlerinin azalmasına neden oluyor. Bu da çocukların, döllenme anından itibaren hayatlarının ilk 1.000 gününde temel besin maddelerini almalarını engelleyerek, gelecekte hayatlarını kazanma kapasitelerini ve dolayısıyla da ülkelerin gelir düzeylerini olumsuz etkiliyor." deniyor.

Ayrıca tüketiciler için gıda fiyatlarını artıran ya da çiftçilerin gelirini düşüren kısa dönemli dalgalanmaların bile uzun vadeli sonuçları olabileceğine, örneğin tarım arazisi ve hayvanlar gibi elzem üretim araçlarının satılmasına neden olabileceğine dikkat çekiliyor.

Rapor Gıda ve Tarım Örgütü FAO, Dünya Gıda Programı WFP ve ilk defa olmak üzere Uluslararası Tarım Kalkınma Fonu'nun imzalarını taşıyor.

BM'nin hazırladığı bir başka raporda da önümüzdeki 10 yılda tahıl fiyatlarının geçmiş 10 yıla oranla %20, et fiyatlarının ise %30 artacağı tahmin edilmişti.