BIST 9.752
DOLAR 35,22
EURO 36,79
ALTIN 2.980,00
HABER /  GÜNCEL

BM Genel Kurulu'nun gündemi Suriye krizi

BM ve Arap Birliği'nin temsilcisi Kofi Annan'ın görevinden ayrılacağını açıklaması, 'siyasi sürecin çöküşü' olarak görülürken, BM Genel Kurulu bugün Konsey'in Suriye'deki şiddet olaylarına son vermeyi başaramamasını kınayan bir karar tasarısını oylayacak.

Abone ol

BM Genel Kurulu bugün Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de süren şiddet olaylarına son vermeyi başaramamasını kınayan bir karar tasarısını oylayacak.

193 üyeli BM Genel Kurulu'nda oylanacak karar tasarısınin geçebilmesi için salt çoğunluk yeterli.

Karar tasarısının, hukuki bağlayıcılığı olmamakla birlikte, Güvenlik Konseyi'ni harekete geçirme konusundaki baskıyı artırması amaçlanıyor.

Daha önce Güvenlik Konseyi'nin Şam yönetimine karşı yaptırım uygulama girişimleri Rusya ve Çin tarafından engellenmişti.

Genel Kurul'daki oylama, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın görevinden ayrılacağını açıklamasını izliyor.

Suriye'deki tarafların giderek daha yoğun şekilde askeri nitelik kazanması ve ülkedeki çatışmaların tırmanması nedeniyle görevini yürütemez hale geldiğini kaydeden Annan, BM Güvenlik Konseyi'nde de karşılıklı suçlamalar yüzünden hiçbir şekilde birlik sağlanamadığını belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Annan'ın istifasını üzüntüyle kabul ettiğini söyledi. Annan'ın görev süresi 31 Ağustos'ta sona erecek.

Annan, Suriye'deki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan altı maddelik bir barış planı hazırlamıştı. Hem Esad'ın hem de isyancıların kabul ettiği plan sonuç vermedi.

BM Genel Sekreteri, Kofi Annan'ın yerine kimin atanacağı konusunda Arap Birliği'yle görüşmeler yapıldığını belirtti.

'Siyasi süreç çöktü'

Muhabirler Annan'ın gürevini bırakma kararını, siyasi sürecin çökmesi olarak yorumluyor.

Beşar Esad yönetimine karşı silahlı ayaklanmayı açıkça destekleyen Suudi Arabistan tarafından hazırlanan karar tasarısında, Suriye hükümetinin "ağır silahlar" kullanması ve Annan'ın barış girişiminde öngörülenin aksine, sivillerin yaşadığı bölgelerden kuvvetlerini çekmemesi kınanıyor

AFP ajansına göre, oylamaya katılımı ve kabul oyu toplama olasılığını artırmak amacıyla, diplomatlar karar tasarısının üslubunu yumuşattılar ve açıkça Devlet Başkanı Esad'ın görevi bırakması yönündeki talebi, metinden çıkardılar.

Bir Arap diplomat, "Amaç, Esad yönetimi üzerindeki baskıyı artırmak. Olabildiğince çok sayıda ülkenin bu tasarıya destek vermesini istediğimiz için, bazı değişliklikler yapıldı." dedi.

Fransa'nın BM Büyükelçisi Gerard Araud da, oylama sonunda Rusya ve Çin'in BM Genel Kurulu'nda küçük bir azınlık olduklarının görüleceğini söyledi.

Rusya Büyükelçisi Vitaly Churkin de, "Bu karar tasarısı için yoğun çalışma yürüten ülkeler, muhalefet gruplarını silahlandıran ülkeler. Maalesef sorunun trajik yanı bu ve Kofi Annan'ın çabalarını son derece güçleştiren de bu oldu." dedi.

Bu arada Çin, Annan'ın görevini sürdürmeme kararından üzüntü duyulduğunu açıkladı; "Annan'ın arabuluculuk görevinin ne derece güç olduğunu anlıyor ve kendisinin kararına saygı gösteriyoruz." dedi.

BBC'nin Lübnan muhabiri Jim Muir, Suriye sorununa çözüm olasılığı görülmezken, Annan'ın yerine, benzer diplomatik ağırlıkta kimin getirilebileceğinin tahmin edilemediğini belirtiyor.

Halep'te saldırı

Dün Halep kenti dahil, Suriye'nin çeşitli kesimlerinden yine birçok ölüm haberi geldi. Halep kentinin güneyindeki Hama yöresinde 50'den fazla kişinin öldüğünü bildiriliyor.

Ayrıca Şam'ın güneyindeki, Filistinli mültecilerin barındığı Yarmuk kampına havan topu mermilerinin isabet etmesiyle en az 10 kişinin öldüğü bildirildi. Her iki taraf da saldırıdan birbirini sorumlu tuttu.

Bu arada Halep yakınlarındaki isyancılar, ele geçirdikleri orduya ait bir tankla, kilit öneme sahip bir askeri üsse saldırdı.

AFP ajansına göre, isyancıların iddiası Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından da doğrulandı.

Halep’teki muhalif komutanlar, hükümet birliklerinin, hava üssünü yakın bölgelere saldırmak için kullandıklarını söyledi

Bu saldırı, isyancıların ağır silahlar kullanarak düzenledikleri ilk saldırı oldu.

Daha önce kentin birkaç gün içinde isyancılardan temizleneceğini duyurmuş olan devlet televizyonu “teröristlerle” yalnızca birkaç çatışma çıktığına dair haberler veriyor.

İsyancılar ayrıca Türkiye sınırına sevkiyat yolu açan Anadan sınır kapısını da ele geçirdi.

Esad yönetimine muhalif güçler, 17 aydır süre gelen çatışmalarda 20 binden fazla insanın öldüğünü belirtiyor.