BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,42
ALTIN 2.938,27
HABER /  GÜNCEL

BM: Çatışmaların en ağır yükünü Suriye çocukları çekiyor

BM raporunda, dünya çapında yaşanan çatışmalarda, en ağır yükle karşı karşıya gelenlerin Suriyeli çocuklar olduğu belirtildi. Raporda, hükümetin yanısıra isyancılar da suçlandı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Suriye'de 2011 yılı Mart ayından bu yana yaşanan çatışmalarda binlerce çocuğun öldüğünü açıkladı.

BM raporunda, bu rakamın "dayanılmaz" olduğunu belirten çalışmada, hükümet güçleri ve isyancılar genç erkek ve kadınları "intihar saldırılarına" zorluyor ve "kalkan" olarak kullandığı belirtiliyor.

Çalışmada, Suriye ile birlikte 21 ülkede yaşanan çatışmalarda çocukların durumu ele alındı.

BM ilk kez Mali'yi de çocukların silahlı güçler tarafından istismar edildiği ülkeleri kapsayan "utanç listesine" ekledi.

Utanç listesinde 14 ülkeden 55 silahlı güç ve grup yer alıyor.

Çalışmada, "Mali'deki güvenlik durumunun ciddi şekilde kötüleşmesi sırasında oldukça fazla sayıda çocuk birçok silahlı grup tarafından istismar edildi." deniyor.

Birleşmiş Milletler Özel Raportörü Leila Zerrougui, Suriye'deki çocukların "muhtemelen en ağır bedeli" ödediklerini söyledi.

Zerrougui, basına yaptığı açıklamada, Suriye'deki çocuklar "Öldürülüyor, sakatlanıyor, silahlı gruplara dâhil ediliyor, gözaltına alınıyor ve işkenceye maruz kalıyor" dedi.

Birleşmiş Milletler Suriye ordusunu, isyancı gruplarla ilişkisi olduğu düşünülen çocuklara işkence yapmakla suçlarken, isyancı Özgür Suriye Ordusu'nu da çocukları çatışmalarda kullanmakla ve şarjör doldurmak gibi yan işlerle görevlendirmekle suçladı.

Suriye'deki çatışmalarda 2011 yılından bu yana 80 binden fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Ülkede iki milyondan fazla çocuğun da yardıma muhtaç olduğu belirtiliyor.

BM raporunda, dünya çapında binlerce çocuğun 2012 yılı boyunca silahlı gruplar tarafından istismar edildiği de belirtiliyor.

Önceki yıllarda "utanç listesinde" yer alan Nepal ve Sri Lanka gibi ülkeler ise listeden çıkarıldı.

Raporda, çocukların silahlı çatışmalarda kullanılmasına son verilmesi konusunda Sudan, Birmanya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Somali planları da yer aldı.