BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  DÜNYA

Bizi küçük düşürdüler

İngiliz basını Başbakan Blair ve yönetime tepkili. Tüm gazeteler İran karşısında küçük düştüklerini yazıyor.

Abone ol

İki taraf da sorunun çözümünü "kendi olumlu tavrına ve diplomatik başarısına" bağlıyor. İki tarafın da yönetim kademesinde "zafer bizim" sesleri duyuluyor. Ancak bir kesim, çözümden hoşnut değil. Olmadığı gibi, yönetime de kızgın: İngiltere basını... Dünkü baskılarında askerlerin bırakılmasına geniş yer veren ve her satırından sevinç yansıyan gazeteler, eleştiri oklarını Başbakan Tony Blair ve yönetimine çevirdi. En ağır ifade ise tabloid Daily Mail gazetesinde yer aldı.

'DÜNYA POLİSİ DEĞİLİZ'

Bir köşe yazarı "Tanrıya şükürler olsun ki askerlerimiz bırakıldı. Ancak hata yapmayalım. Bu, İngiltere için küçük düşürücü bir durum. Kendimizi kandırmayalım. Bu İran rejimi için inanılmaz bir propaganda zaferi oldu" dedi. Askerlerin bırakılmasınınİran tarafından çok iyi planlandığına dikkat çeken gazeteler, askeri üniformaları yerine takım elbise giydirilmesine de vurgu yaptı. Daily Mail "Artık emperyal güç değiliz. Blair'in istediği gibi dünya polisi rolü üstlenemeyiz" diye yazdı.

BLAIR TV'DEN ÖĞRENDİ

BBC televizyonu da haberlerinde "İran'ın iyi bir iskambil oyuncusu gibi davrandığını, kartlarını çok iyi oynadığını" belirtti. Independent ise ilginç bir birinci sayfayla yayımlandı. İran ve İngiltere'nin de kendilerinin zafer kazandığını söylediğine dikkat çekerek iki taraflı manşet attı. Başbakan Blair'in askerlerin bırakıldığını TV'den öğrendiğini vurguladı, "Bütün dünya Mahmud'un oynadığı sahneydi" dedi. Guardian gazetesi de "Dışişleri Bakanlığı'na, Ahmedinecad'ın konuşmasının sonuna kadar beklemesi söylendi. Haberleri yoktu" diye yazdı.

'Türkiye ağırlığını koydu'

Daily Telegraph: "Askerler serbest kaldı, ama İngiltere küçük düşürüldü. İran ise nükleer araştırmaları için zaman kazandı" ifadesini kullandı. Telegraph, askerlerin serbest bırakılacağının açıklanmasının ardından İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, "Özellikle Avrupa'daki müttefikler ile Türkiye ve Suriye, krizin çözümlenmesinde kilit bir rol oynadı" dediğine dikkat çekti.

Times: Esir askerlerin serbest bırakılması kararının İngiltere'nin diplomatik çabaları sonucunda değil, Tahran yönetimi içindeki tartışmaların neticesinde alındığını yazan Times, "Dünya başkentlerinde dini lider Hamaney'nin İran'ın denizcileri tutarak kazançtan çok zarara uğrayacağına karar verdiği düşünülüyor" dedi. Askerlerin serbest bırakılması kararının İngiliz hükümeti için sürpriz olduğunu da belirten gazete, İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett'ın da buna şaşırdığını yazdı. Başka bir haberde de İngiltere'nin Türkiye, Suudi Arabistan, Suriye ve Irak gibi Ortadoğu'daki müttefiklerinin İran'a karşı ağırlıklarını koydukları belirtildi.

Independent: "İran rehineleri salıverdiği için ve propagandayla elde ettiği zafer dolayısıyla, İngiltere diplomatik yoldan tehditler getirmeden çözüm sağladığı için övgüyü hak etti" dedi. Independent, esir askerlerin serbest bırakılmasının gazetecilerin yanı sıra İngiliz diplomatlar için de büyük bir sürpriz olduğunu yazdı. Gazete, İran'ın, Amerika ve İngiliz çıkarlarını zedeleyebilecek bir bölgesel güç olma iddiasını pekiştirdiğini de belirtti.

Guardian: Ahmedinecad'ın bir demagogdan şovmene dönüştüğünü yazan gazete, "Ülkesinde ve ülke dışında milyonların kendisini izliyor olduğunun bilinciyle, en sevdiği uluslararası düşmanlarına karşı salvoya girişti. En teatral gelişme ya da sihirbazın gizlediği tavşan ise en son aşamada geldi" diye yazdı.

Daily Express: Gazetenin manşetinde, "Aşağılandık" ifadesi kullanıldı.

İran basını: Londra söz verdi

İran basını, İngiliz denizcilerin sürpriz bir kararla serbest bırakılmasında, İngiltere'nin böyle bir olayın tekrarlanmayacağı yönünde söz vermesinin etkili olduğunu yazdı.

Muhafazakâr Kayhan gazetesi, "İran sınırlarını ihlal eden denizcilerin İngiltere'nin yazılı teminatı ve Peygamber'in doğum günü sayesinde affedildiğini" belirtti.

İran devlet televizyonuna bağlı Cam-Cem gazetesi, "İngiltere garanti verdi, askerler serbest bırakıldı" diye yazdı.

Risalet gazetesi, "15 denizci iktidar ve şefkat sayesinde affedildi" ifadesini kullandı ve bu krizin İran'ın saldırılara ve haklarının ihlal edilmesine karşı ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini belirtti.