Biyoyakıt yarardan çok zarar
BM'den biyoyakıtlarla ilgili uyarı geldi. Araştırmalar biyoyakıtın yararından çok zararı olduğunu gösteriyor.
Abone olBirleşmiş Milletler tarafından yayınlanan bir raporda, dünyanın birçok yerinde bitkilerden yakıt elde etmek amacıyla hızla adım atılmasının yarardan çok zarar getirebileceği uyarısında bulunuluyor.
Tarım alanlarının giderek biyoyakıta dönüştürülen bitkilere ayrılması endişe kaynağı.
Birleşmiş Milletlere bağlı tüm kurumların katılımıyla hazırlanan ve biyoyakıtların faydaları ile risklerini inceleyen en kapsamlı çalışma olan raporda, bitkilerden yakıt elde etme yönteminin hem insanların yaşam koşulları, hem de çevre üzerinde ciddi etkileri olabileceğine dikkat çekiliyor.
Rapor, doğru politikalar eşliğinde uygulanmadığı takdirde, hızla biyoyakıtlara yönelmenin ormanların yokolma sürecini hızlandıracağını, küçük çiftçilerin topraklarını kaybetmelerine neden olabileceğini, ciddi gıda sıkıntısı yaratabileceğini ve yoksulluğu arttırabileceğini vurguluyor.
Hurma, mısır, şeker kamışı ve soya gibi biyoyakıt üretiminde kullanılan bitkilerin ele alındığı raporda, otomobil sürücülerinin, çevreye daha az zarar vererek, çok miktarda yakıt tüketen araç kullanmaya devam edebilmeleri için zengin ülkelerin bu bitkilerin üretiminin geliştirilmesini teşvik ettiği belirtiliyor.
Amerika Birleşik Devletleri, motorlu araçlarda yakıt olarak kullanılabilen etanol elde etmek amacıyla, mısır üretmeleri için çiftçilerine büyük mali destek veriyor.
Avrupa Birliği de 2020 yılına kadar motorlu araçlarda kullanılan yakıtın %10'unun bitkilerden gelmesini hedefliyor.
Uluslararası şirketler biyoyakıt sektörünün vaadettiği büyük kârlardan paylarını arttırmak için büyük bir rekabet içinde.
Birleşmiş Milletler raporu, biyoyakıtların ciddi faydalar sağlayabileceğine de dikkat çekiyor.
Tarım atıkları veya orman atıkları ile çalışan enerji santralları sayesinde kırsal alanlarda yaşayan insanların refah düzeyinin yükseltilebileceğine işaret ediliyor.
Fakat raporun yazarları, büyük ölçekli tarımın biyoyakıt elde etmek için düzenlenmesinin, toprak erozyonuna neden olabileceği ve iklim değişikliğini sabitlemek için hayati önemi olan doğal ormanların imhasına yol açabileceği uyarısında da bulunuyorlar.
BM raporunda ayrıca, tarım alanlarının giderek daha geniş biçimde biyoyakıt elde edilen bitkilere ayrılmasının, gıda maddelerini daha da pahalı hale getireceğine ve yoksul insanları daha da yoksullaştıracağına işaret ediliyor.