BIST 9.949
DOLAR 35,27
EURO 36,74
ALTIN 2.987,10
HABER /  DÜNYA

Bitlis’ten ABD’ye tulum peyniri

Bitlis’ten Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) tulum peyniri ihracatı yapılıyor. <br/>Bölgedeki sütlerin toplanması ve fabrikada meşakkatli...

Abone ol

Bitlis’ten Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) tulum peyniri ihracatı yapılıyor.
Bölgedeki sütlerin toplanması ve fabrikada meşakkatli bir işlem sonucu işlenmesiyle elde edilen Bitlis’in meşhur tulum peynirinin ünü ülkeyi aştı. Bitlis merkeze bağlı Yolalan beldesinde yaklaşık 30 yıl önce kurulan ve son 4 yıldır markalaşan Hacı Gürgün Oğulları Süt ve Gıda Ürünleri A.Ş., yıllık 650 ton üretim kapasitesiyle hem ilin ekonomisine hem de istihdama büyük katkı sağlıyor. Yıllık üretilen 650 tonluk peynirin büyük bölümünü yurt içine, geriye kalan kısmını ise ABD’ye ihraç ettiklerini belirten Bitlisli işletmeci Kerem Çabuk, tulum peynirinin asıl anavatanının Bitlis olduğunu ancak Bitlis’te markalaşma sorunu yüzünden yıllarca Bitlis’in doğal tulum peynirinin farklı illerin peyniriymiş gibi ve farklı markalarda piyasaya sürüldüğünü söyledi. Artık son 4 yıldır kendi marklarıyla Bitlis’in tulum peynirini gerek yurt içi, gerekse yurt dışı piyasasına sürdüklerini anlatan Çabuk, “Peynircilik mesleği bize babadan geçti. Yaklaşık 30-35 yıldır Bitlis’te peynir sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Son 4 yıl ise fabrikamızı günün şartlarına uygun olarak hijyenik şekilde entegre ettik ve bu sayede kısa sürede kendi markamızla gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında Bitlis’in doğal ve katkısız tulum peynirinin damak tatlarının vazgeçilmezleri arasında yerini almasını sağladık” dedi.
Fabrikalarında yaklaşık 30 kişiye istihdam sağladıklarını ifade eden Çabuk, “Bitlis’te her geçen gün güzel işlere imza atıyoruz. Bugün de bu güzel işlerden biri de yıllarca ithalat yaptığımız bir ülke olan ABD’ye bugün tulum peyniri ihraç ediyoruz. Yıllık 650 ton üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 20-30’luk bölümünü ABD’ye ihraç ediyoruz. Bu da hem ilimiz ekonomisine hem de bölgesel ekonomiye artı olarak geri dönüyor” diye konuştu.

“RAMAZAN’DA ÜRETİM GECEYE KAYDIRILDI”
Bu yılki üretim sezonunun Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle geceye kaydırıldığını anlatan Kerem Çabuk, “Çalışanlarımızla birlikte oruçluyken yorulmamak için Ramazan boyunca gece saatlerinde üretim yapacağız. Şu anda tamamen gece üretim yapıp, gündüz dinleniyoruz. Bu Ramazan boyunca devam edecek. Ramazan’dan sonra ise yine gündüz saatlerinde üretim yapmaya başlayacağız” şeklinde konuştu.
Fabrikalarının üretim kapasitesini arttırmak istediklerini, ancak bölgede yeteri kadar küçükbaş hayvan olmadığı için yeterli süt bulamadıklarını kaydeden Çabuk, bölgede verilecek teşviklerle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yeteri kadar süt bulmaları durumunda fabrikanın üretim kapasitesini iki katına çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Çabuk, bundan sonraki süreçte yurt dışına dönük ihracatı da arttırmak için çalışma yürüteceklerini sözlerine ekledi.