BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,84
ALTIN 2.821,51
HABER /  SAĞLIK

Bitkisel yağlarda panik

Yemeklerinizde kullandığınız bitkisel yağlara dikkat!.. Ukrayna'nın ihraç ettiği yağlar 'zehirli' çıktı.

Abone ol

Avrupa Birliği Ukrayna yağında 'Zehir var' gerekçesiyle tüketimini yasakladı. Ama aynı yağı ithal eden Türkiye'de yağı yemek serbest! Bundan 1 hafta kadar önce AB ülkelerinde bitkisel yağ paniği başladı. Ukrayna'dan gelen yağlarda 'zehir' bulunduğu duyurulup yağ kullanımı yasaklandı. İspanya Sağlık Bakanlığı halktan ayçiçeği yağı kullanmamasını istedi. Süpermarketler de ayçiçeği yağını raflardan topladı.

40 BİN TON BOZUK ÜRÜN..
İspanya'nın ardından Fransa da ithal edilen yağların bloke edildiğini ve halka satılmayacağını açıkladı. Bu ülkelerde yapılan incelemede söz konusu yağlara madeni yağ karıştığı, kimyasal, inorganik maddeler ve asbest olduğu ortaya çıktı. Ukrayna'dan yüklenen yağın, Rotterdam limanı üzerinden İspanya, Fransa, İngiltere ve İtalya'ya sevk edilmesi üzerine AB de harekete geçti.

PEKİ TÜRKİYE NE YAPIYOR?
Yaklaşık 40 bin ton olduğu bildirilen bu yağlarla ilgili inceleme başlatan Avrupa Birliği, zararlı maddeleri tek tek açıkladı. Bütün bu gelişmeler yaşanırken Türk yetkililerin herhangi bir açıklama yapmaması dikkat çekiyor. Çünkü Türkiye, diğer Avrupa Birliği ülkeleri gibi bitkisel yağda ithalatçı bir ülke. Yağın yüzde 75'ini ithal eden Türkiye, bunun da önemli bir bölümünü Ukrayna'dan alıyor. Söz konusu skandalın Avrupa'da ortaya çıktığı günlerde, Türkiye'nin de Ukrayna'dan önemli miktarda ham yağ ithal ettiği belirtiliyor.

'ANALİZLERİMİZİ YAPTIRIYORUZ'
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı ve AK Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur olayı duyduklarını belirterek, "Durumu Tarım Bakanlığı'na bildirdik. Biz de tedbir aldık. Analizlerimizi yaptırıyoruz. Şu anda sağlığı tehlikeye atacak bir maddeye rastlanmadı" dedi. Uğur, AB'de yaşanan telaşı da şöyle yorumladı: "İspanya'da 1981'de bin 200 kişi yağ yüzünden ölmüş. Bu hassasiyeti artırıyor. Alınan aşırı tedbirler de bu yüzden. Yoksa orada da tehlikeli bir maddeye rastlanmadı."

'AÇIKLAMA BEKLİYORUZ'
Bu açıklamaya rağmen Avrupa Birliği kaynaklı çıkan haberlerde ısrarla "Yağlarda zehirli madde var" uyarısı yapılması, vatandaşları telaşlandırıyor. Vatandaşlar Türkiye'de bu tür bir tehlikenin olup olmadığı yönünde Tarım Bakanlığı'nın bir açıklama yapmasını bekliyor.

1.5 milyon tüketip 750 bin üretiyoruz
Türkiye her yıl 1 milyon tona yakın bitkisel yağ ithal ediyor. Yağ kullanımımızın yüzde 75'i, ithalata dayanıyor. Bitkisel yağ üretimimiz 700-750 bin ton. Yıllık tüketim ise 1.5 milyon ton. Aradaki açık, ithalatla karşılanıyor. Türkiye en önemli ham yağ ithalatını AB ülkeleri gibi Ukrayna'dan yapıyor.

'Bakanlığa bildirdik'
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı ve AK Parti Balıkesir Milletvekili Edip Uğur, skandalı duyduklarını ve Tarım Bakanlığı'na bildirdiklerini belirtti.

Avrupa Birliği ayaklandı
Başta İspanya olmak üzere Fransa, Hollanda, İtalya ve İngiltere'nin başvurusu üzerine Avrupa Birliği Ukrayna'dan gelen bitkisel yağların tüketimini yasakladı. Özellikle İspanya ve Fransa olmak üzere İngiltere, Hollanda ve İtalya'nın Ukrayna'dan son 1 ayda ithal ettiği ayçiçek yağının içinde petrol atığına rastlanması Avrupa Birliği ülkelerini ayağa kaldırdı.

YAĞLAR TOPLATILDI
Avrupa'ya en çok ayçiçek yağı ihraç eden ülke olan Ukrayna'dan yağ alımını durdurduklarını belirten Avrupa Komisyonu Temsilcisi Michael Mann, Avrupa Birliği ülkelerindeki tüm marketlerden ayçiçek yağlarını toplattıklarını ve yağın ithalini durdurduklarını belirtti. İçinde petrol atığı bulunan yağın ilk olarak Fransa'da ortaya çıktığını belirten Mann, ilk iş olarak tüm Avrupa Birliği ülkelerini uyardıklarnı ifade etti.

Avrupa Komisyonu devrede
Başta İspanya Sağlık Bakanlığı olmak üzere AB ülkeleri vatandaşlarına "Ayçiçek yağı kullanmayın" çağrısı yaparken, Avrupa Komisyonu da bu konuda yasal girişimde bulunma hazırlığı yapıyor. Komisyon AB kanunlarını baz alarak 27 Avrupa Birliği ülkesine ayçiçek yağı girişini bir süre yasaklamayı planlıyor. İspanya, 1981 yılında bitkisel yağ içindeki zehirli maddelerden dolayı bin 200'e yakın vatandaşını kaybetmişti. Bu yüzden söz konusu tedbirler İspanya'da daha fazla alınıyor. Avrupa Birliği'ndeki bu tedbirler Avrupa'nın önde gelen gazetelerinde de manşetlerden duyurularak halk uyarıldı ve kullanımın durdurulması istendi.