BIST 9.020
DOLAR 34,26
EURO 37,65
ALTIN 2.909,12
HABER /  GÜNCEL

Birmanya'ya insan hakları suçlaması

Siyasi reform sürecindeki Birmanya İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından azınlık Kaçin halkının haklarını ciddi şekilde ihlal etmekle suçlandı.

Abone ol

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, Human Rights Watch (HRW) Birmanya hükümetini Kaçin halkı'nın haklarını ciddi şekilde ihlal etmekle suçladı.

Örgüt, Birmanya hükümetinin, kuzeydeki Kaçin eyaletinde yaşanan çatışmalardan dolayı göçmek zorunda kalan insanlara insani yardımı engellediğini söylüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre 75 bin insanın acilen gıda, barınak ve ilaca ihtiyacı var.

Bazı reform adımları atan Birmanya hükümeti ise henüz bu suçlama ile ilgili bir açıklama yapmadı.

HRW'un "Bilinmeyen Sefalet: Birmanya'nın Kaçin Eyaletinde Zorunlu Göç ve Savaş Suçları" başlığını taşıyan 83 sayfalık raporu, tam da Batılı ülkelerin yaptığı bir dizi reformdan sonra Birmanya'ya yaptırımları kaldırmayı değerlendirdikleri bir sıraya rastladı.

Askeri liderlerin iktidarı resmen, yine kendi destekledikleri Devlet Başkanı Thein Sein liderliğindeki sivil bir hükümete devrettiği 30 Mart 2011 tarihinden bu yana bir dizi önemli gelişme yaşanmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporu Birmanya askerlerinin Kaçin'deki saldırılarını da içeriyor. Askerlerin bölgede evleri yağmalayıp yaktıkları, sorgu sırasında sivillere işkence yaptıkları ve kadınlara tecavüz ettikleri anlatılıyor.

Birmanya ordusu ile Kaçin Bağımsızlık Ordusu arasında yirmi yıldır devam eden ateşkese son veren son çatışmalar geçen yılın Haziran ayında başlamıştı.

"Harekete geçmek lazım"

HRW geçen yıl Kaçin eyaletine iki ziyaret gerçekleştirdiğini ve hazırlanan raporun bu ziyaretler sırasında 100'ü aşkın mülteci, isyancı, yardım görevlisi ve asker kaçağı ile yapılan mülakatlara dayandığını söylüyor.

Örgütün görevlileri bölgede ve sınırın diğer tarafında bir çok mültecinin kaçtığı Çin'in Yunan bölgesinde 9 kampı ziyaret ettiler.

Örgütün Asya masası başkan yardımcısı Elaine Pearson "Durumun siviller için daha da kötüleşmemesi için gerek ordu gerekse Kaçin iisyancılarının harekete geçmesi gerekiyor" diye konuştu.

Birmanya hükümeti ile çeşitli azınlık gruplarından isyancılar arasında, ülkenin bağımsızlığını kazanmasından bu yana zaman zaman çatışmalar yaşanıyor.

Hükümet siyasi müzakere sürecine geçmeden önce isyancı gruplarla ateşkes anlaşmaları imzalamaya çalışıyor.

Fakat muhabirler onlarca yıldır tırmanan güvensizlik ardından, ateşkes imzalayan grupların bile son derece temkinli olduğuna dikkat çekiyorlar.

Kaçin'deki çatışmaların durdurulması ise henüz mümkün olmadı. Kaçin bağımsızlık hareketi şu ana kadar hükümetle siyasi sorunlar çözülmeden herhangi bir anlaşma imzalamayı reddetti, ama müzakerelere katılacaklarını bildiriyorlar.

Bu ayın başlarında hükümet ile Kaçin isyancıları arasında ateşkes sağlama hedefiyle görüşmeler yapıldı.