BIST 9.185
DOLAR 34,38
EURO 36,95
ALTIN 2.970,50
HABER /  GÜNCEL

Birmanyalı muhalif lider Avrupa'da

Birmanyalı muhalif lider Aung San Suu Kyi, Avrupa seyahatine BM Uluslararası Çalışma Örgütü'ne sesleneceği Cenevre'den başladı.

Abone ol

Birmanyalı demokrasi yanlısı muhalif lider Aung San Suu Kyi, Avrupa seyahatine Birleşmiş Milletler’e (BM) sesleneceği Cenevre’den başladı.

Aung San Suu Kyi’nin, Birmanya’daki çocuk ve köle işçiler için yoğun kampanya yürüten BM Uluslararası Çalışma Örgütü’nde konuşma yapması bekleniyor.

Aung San Suu Kyi, son 24 yılının çoğunu Birmanya’da ev hapsinde geçirdi.

En son 1988 yılında Avrupa’ya giden Birmanyalı muhalifin bu ziyareti ülkenin siyasi gelişimi açısından bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Aung San Suu Kyi, iki haftalık Avrupa turu boyunca İngiltere, İsviçre, İrlanda, Fransa ve 1991’de verilen Nobel Barış Ödülü’nü almak için Norveç’e gidecek.

Muhabirlerimiz, Aung San Suu Kyi’nin Uluslararası Çalışma Örgütü’ne hitaben yapacağı konuşmada, ülkesindeki insan hakları ihlalleri ve askeri yönetimden bahsedeceğini aktarıyor.

'Halk için elimden geleni yapacağım'

Bu Avrupa turu, Aung San Suu Kyi’nin Mayıs ayında Tayland’a yaptığı seyahat sonrası ikinci yurtdışı gezisi.

Birmanya’dan ayrılmadan önce açıklama yapan muhalif lider, “Her ülke farklı olacak. Diğer ülkelere ulaştıkça Birmanya’nın ne kadar geri kaldığını görüyorum” dedi.

Aung San Suu Kyi, “Birmanya halkının çıkarı için elinden geleni yapmak istediğini” söyledi.

Siyasi tutuklu olarak son 24 senesinin çoğunu ev hapsinde geçiren muhalif lider, Birmanya’nın reform süreci çerçevesinde 2010 yılının sonlarında doğru serbest bırakılmış, geçen Nisan ayında yapılan seçimlerde de milletvekili seçilerek meclise girme hakkı kazanmıştı.

Aung San Suu Kyi’nin seyahat etme kararı, Devlet Başkanı Thein Sein hükümetine duyduğu güvenin işareti olarak değerlendiriliyor.

Uzun süre ülke dışında yaşayıp hasta annesine bakmak için 1988’de Birmanya’ya dönen Aung San Suu Kyi, Birmanya’nın demokrasi yanlısı hareketini başına geçmişti.

Askeri cuntanın ülkeye geri almayacağı endişesi taşıyan muhalif lider o tarihten beri ülkeden ayrılmamış bu nedenle 1991 yılında verilen Nobel Barış Ödülü’nü almak için Norveç’e gitmemişti.