Birmanya Cumhurbaşkanı, Çin desteğinde yapılan tartışmalı barajın inşaatını durdurdu.
Abone olBirmanya Cumhurbaşkanı Thein Sein bugün parlamentoya gönderdiği yazılı açıklamasında, 3,6 milyar dolarlık Myitsone barajının, halkın ve milletvekillerinin iradesine ters düştüğünü kaydetti.
Birmanya'daki demokrasi hareketinin önderi Aung San Suu Kyi de, geçtiğimiz günlerde baraj inşaatına karşı başlatılan kampanyaya katılmış; barajın 60'dan fazla köyde 12 bin insanın evlerini terketmesi anlamına geleceğini söylemişti.
BBC'nin Bangkok muhabiri Rachel Harvey, baraj inşaatının durdurulmasının, ülkede toplumsal ve siyasi kampanya yürüten kesimlerin kaydettiği ender zaferlerden biri olduğunu belirtiyor.
Cumhurbaşkanının adımı, Birmanya'daki yeni yönetimin halkın görüşünü daha fazla dikkate almak ve daha yaygın bir meşruiyet elde etmek isteğini de yansıtıyor.
Myitsone baraj projesi, Irrawaddy ırmağının kaynak bölgesi için geliştirilmişti. Burası halen hükümet güçleriyle isyancı etnik azınlık gruplar arasında çatışmalara sahne olan bir bölge.
Siyasi eylemciler, çevreciler, bilim adamları ve uluslararası kuruluşlar, Singapur büyüklüğünde bir baraj gölünü ortaya çıkaracak olan projenin çevre üzerinde yol açacağı olumsuz etkilerden, binlerce Kaçinli köylünün zorla tahliye edilmesi zorunluluğuna kadar çok çeşitli nedenlerle, baraj projesine karşı çıkıyordu.
Barajın tamamlanması daha çok uzun yıllar alacak olmasına rağmen, bölgede yaşayan bazı çiftçi ve balıkçılar tahliye edilerek başka yerlere yerleştirilmişti.
Myitsone barajından üretilecek enerjinin büyük bölümünden Çin yararlanacaktı.
Çin, Birmanya'nın zengin doğal kaynaklarından ve coğrafi konumundan yararlanmak için birçok büyük altyapı projesine büyük yatırımlar yapıyor.
Birmanya'nın son kararı ardından, Pekin henüz bir açıklama yapmadı.