Birmanya'da yetkililer son 30 yıldır yapılan ilk nüfus sayımında sayımın yapılmasına yardım eden BM'nin talebine karşın, kendilerini Rohingya (Arakan) Müslümanı diye tanımlayanları kaydetmeyi reddediyor.
Abone olBirmanya'da son 30 yıldır yapılan ilk nüfus sayımında yetkililer kendilerini Rohingya (Arakan) Müslümanı diye tanımlayanları saymayı reddediyor.
Nüfus sayımının yapılmasına yardımcı olan Birlemiş Milletler tüm Birmanyalılar'ın kendi etnik tanımlamalarını yapmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.
Ancak yetkililer Rohingya Müslümanları'nın kendilerini Bangladeşli olarak tanımlamaları gerektiğini, aksi takdirde kaydedilmeyeceklerini belirtti.
Birmanya yönetimi Rohingya Müslümanlarını göçmen diye tanımlıyor ve vatandaşlık vermiyor.
Rohingyalarsa kendilerini Birmanya'nın bir parçası olarak hissettiklerini söylüyor ve devletin zulmüne uğradıklarını savunuyorlar.
Birmanya'daki pekçok Budist Rohingyalara düşmanca yaklaşıyor.
2012'de bu düşmanlık Rakhine Eyaleti'nde şiddet olaylarına dönüşmüş ve binlerce Rohingya evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.
Bölgedeki şiddet olayları aralıklarla devam etti ve geçen hafta eyalette çalıyan yardım görevlileri saldırıya uğradı.
Birleşmiş Milletler Rohingyaları dünyanın en çok eziyet gören halklarından biri olarak tanımlıyor.
Gözlemciler nüfus sayımında din ve etnik kimlikle ilgili ayrıntılı sorular sorulmasının gerilimi arttırabileceğini söylüyor.
Sayımda Rohingyalar'ın bir etnik grup olarak tanınacağı dedikoduları Rakhine Eyaleti'ndeki pek çok Budist'in sayımı boykot etme çağrılarına yol açmıştı.
Hükümet Sözcüsü Ye Htut, "Bir hane kendisini 'Rohingya' diye tanımlamak isterse, onları kaydetmeyeceğiz" dedi.