BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,49
ALTIN 3.030,28
HABER /  GÜNCEL

Birmanya'da Karenlerle 60 yılın sonunda ateşkes

Birmanya'da hükümetle Karen Ulusal Birliği, 60 yıldan fazla süredir devam eden silahlı çatışmanın sona ermesi konusunda anlaşmaya vardı.

Abone ol

Birmanya'da devletle Karen militanları arasında altmış yıldan fazla süredir devam eden silahlı çatışmanın sona erdirilmesi için çözüme yaklaşıldığı bildirildi.

BBC'ye konuşan, Birmanya hükümetinde görevli bir yetkili iki taraf arasında ateşkes anlaşması üzerinde uzlaşıldığını açıklandı.

Bir süredir temas halindeki hükümet temsilcileri ile Karen Ulusal Birliği isimli örgüt Birmanya'nın doğusundaki Karen eyaletinde dün masaya oturmuştu.

Anlaşmanın ayrıntıları ve bu adım için tarafların ne gibi tavizlerde bulunacağına ilişkin bilgi verilmedi. Muhabirlerimiz, tarafların nihai bir barış anlaşmasına varmak için görüşmeleri sürdürmeyi planladığını belirtiyor.

Barış arayışı

Karenlerin daha fazla özerklik kazanması için mücadele veren örgüt, Birmanya hükümetiyle barış anlaşmasına varmamış tek büyük örgüt olarak dikkat çekiyordu.

Hükümet 1989'den bu yana 17 silahlı hareketle ateşkes üzerinde anlaşmıştı.

Geçen yıl Tayland ile Birmanya sınır bölgesinde Şan ve Karenlerin de aralarında bulunduğu çeşitli etnik gruplarla görüşmeler yürütülmüştü.

Aralık ayında Şan eyaletinde üslenen Şan Ordusu isimli örgütle barış anlaşmasına varılmış ve ateşkes ilan edilmişti.

Birmanya'da 2010 yılında yapılan seçimler ardından göreve gelen hükümet, ülkedeki silahlı çatışmaları sona erdirme konusunda girişimlerde bulunmuştu.

Şiddetin son bulup barış sağlanması, ülkeye batılı ülkelerce uygulanan yaptırımların kalkması için bir önkoşul.

20 yıl sonra ilk kez 2010 yılında seçim yapılan Birmanya'da iktidarda sivil bir yönetimin olmasına rağmen ordunun güçlü nüfuzu devam ediyor.

Birmanya'nın 1948'de İngiltere'den bağımsızlığını kazanması ardından ülkede silahlı gruplar arasında mücadele başlamış, bulundukları bölgelerde azınlık olan binlerce kişi evlerinden kaçmak zorunda kalmıştı.

Komşu Tayland'daki kamplarda da onbinlerce mülteci yaşıyor.

Karenlerin 50 milyonluk ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 7'sini oluşturduğu tahmin ediliyor.

Muhabirlerimiz hükümet ile tüm etnik gruplar ve örgütler arasında uzun vadeli bir barış anlaşmasına varılmasının zaman alabileceğini söylüyor.