BIST 9.420
DOLAR 34,39
EURO 36,25
ALTIN 2.838,18
HABER /  GÜNCEL

Birmanya'da 1988'de ölenler anılıyor

Güney doğu Asya ülkesi Birmanya'da 25 yıl önce 'demokrasi' talebiyle ayaklanan göstericilerden en az 3 bini ölmüş, binlercesi hapse atılmıştı. Reformcu hükümetin göz yummasıyla, gösterilerde ölenler bugün anılıyor.

Abone ol

Birmanya'da 1988 yılındaki 'demokrasi' talebiyle meydana gelen ayaklanma, ilk defa açıkça anılıyor.

8 Ağustos 1988'deki ayaklanma sırasında yüz binlerce kişi protesto gösterilerine katılmıştı.

6 hafta süren gösteriler sırasında 3 binden fazla protestocu hayatını kaybetti, binlerce kişi askeri yönetim tarafından hapse atıldı.

Gösteriler sırasında adı önce çıkan Aung San Suu Kyi halen muhalefet hareketinin temsilcisi durumunda.

Örtülü izin

Ülkenin en büyük kenti Rangun'da (Yangon) düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında, hapishane hücresi şeklinde düzenlenen sahnelerde performans gösterileri ve fotoğraf sergileri düzenleniyor.

AFP'nin aktardığına göre, az sayıdaki eylemci ise polisin uyarısına rağmen Rangun'da yürüyüş düzenleyerek, gösteriler sırasında ölenlerin anısına çelenk bıraktı. Gösteri polis müdahalesi olmadan sona erdi.

Yürüyüşe katılanlardan eski eylemci öğrenci Vin Min, "Ölenler için üzüntümüzü gösteriyoruz ve demokrasi hedefine doğru ilerlediğimizi göstermek istiyoruz... Onlara, devam edeceğimize söz vermiştik" diye konuştu.

Rangun'daki BBC muhabiri Jonathan Head, iktidardaki reformcu hükümette yer alan bazı emekli generallerin 1988'deki ayaklanmanın bastırılmasında görev aldığına dikkat çekiyor.

Buna rağmen gösterilere müdahale edilmemesi, Kasım 2010'da askeri iktidara son verilmesinin ardından göreve başlayan hükümetin örtülü onayı olarak yorumlanıyor.

Devlet Başkanı Thein Sein liderliğindeki reformcu hükümet, bir dizi politik ve ekonomik reformu gerçekleştirirken çok sayıda siyasi tutukluyu serbest bırakma kararı almıştı.

Bunun üzerine Batı tarafından Birmanya'ya uygulanan yaptırımlar gevşetildi.