BIST 10.075
DOLAR 35,33
EURO 36,45
ALTIN 2.999,23
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Birleşmiş Milletler yapay zekanın tehlike boyutlarını araştıracak

Birleşmiş Milletler (BM), yapay zeka çalışmalarını yakından inceliyor. Şimdi de yapay zekanın oluşturabileceği tehditler için Hollanda'nın Lahey kentinde bir merkez kuruldu.

Abone ol

Birleşmiş Milletler (BM), yapay zeka çalışmalarını yakından inceliyor. Şimdi de yapay zekanın oluşturabileceği tehditler için Hollanda'nın Lahey kentinde bir merkez kuruldu.

İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesinin haberine göre, Yapay Zeka ve Robotlar adıyla kurulan bu merkezde, otonom robotlar konusundaki teknolojik ilerlemelerden kitlesel işsizliğe, olası riskler araştırılacak. 

Hollanda gazetesi de Telegraf'a konuşan BM Suç ve Adalet Araştırma Enstitüsü'nden strateji danışmanı Irakli Beridze, "toplumlar gelişmelere hızla adapte olmazsa, bunun istikrarsızlık yaratabileceğini" söyledi.

Yapay zekâ bazıları için insanlığın kurtuluş yolu, kimilerine göreyse insan ırkının sonuna giden yolun başlangıcı.

Tesla'nın kurucusu Elon Musk ve Google'ın satın aldığı yapay zeka şirketi DeepMind'ın kurucusu Mustafa Süleyman'ın da aralarında olduğu imzacılar, öldürme yeteneği olan robotların geliştirilmesinin ve kullanılmasının yasaklanmasını talep ederek, bu robotların yeni bir silahlanma yarışı çıkarabileceğini söylüyordu.

İŞSİZLİK ARTACAK MI?

Yapay zekanın insanlığı 3. Dünya Savaşı'na kadar götürebileceği tartışılan bu günlerde, istihdam konusunda da teknolojinin bir nimet değil tehdit olabileceği endişesi artıyor.

BM tarafından kurulan bu merkez de, robotların farklı iş türlerinin ve çalışanların yerini alması ihtimalini masaya yatıracak.

BM Suç ve Adalet Araştırma Enstitüsü'nden Beridze, örgütün sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda somut projeler hedeflediklerini, "sohbet kulübünden" ibaret olmayacaklarını belirtti. Merkezde sivil toplum kuruluşları, hükümetler, düşünce kuruluşları ve iş dünyasından isimlerden destek alınacak. 

'VAROLUŞSAL TEHLİKE'

Dünya Ekonomik Forumu'na göre, önümüzdeki yıllarda işgücü piyasasında 7.1 milyon iş tarihe gömülebilir. PwC araştırma şirketinin raporunda da, yapay zekanın İngiltere'deki işlerin yüzde 30'unu ortadan kaldırabileceği belirtiliyor.

Nitekim Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın CEO'su John Cryan, yapay zekâ ve otomasyon geliştikçe robotların 'abaküs görevi gören' bazı çalışanların yerine geçebileceğini söylemişti.

 Cryan, "Bankalarımızda mekanik işler yaparak robotlar gibi davranan çalışanlarımız var. Yarın bir gün, insanlar gibi davranan robotlarımız da olabilir" demişti. 

Kısacası, teknoloji uzmanı Elon Musk'ın uyardığı gibi, "yapay zeka karşımızdaki en büyük varoluşsal tehlike" olabilir.

Stephen Hawking'in şu sözleri de akıllarda:

"Yapay zeka insanlığın başına gelen en iyi şey de olabilir, en kötü şey de"