BIST 9.982
DOLAR 35,33
EURO 36,51
ALTIN 3.033,93
HABER /  SAĞLIK

Birkaç saat içinde böyle dişleriniz olabilir!

Kolları sıvadıklarında herkes onların da sıradan bir diş merkezi açacağını düşünüyordu.

Abone ol

İNTERNETHABER ÖZEL -  Sayıları yüzleri bulan dent merkezlerine bir yenisinin ekleneceği düşüncesi hakimdi onlar Dentalform Estetik Diş Merkezi'ni kurduğunda..

Ama aradan geçen kısa sürede farklarını ortaya koydular. "Türkiye'nin en farklı estetik gülüş merkezi" haline geldiler. Estetik gülüş dediysek sıradan bir gülüşten bahsetmiyoruz. Gülnur Örsek ve Şölen Arslan, Dentalform'a gelen herkese, "Hollywood gülüşü" vadediyor.

Büyük uğraşlar sonucu Dentalform'u kurdup da, "Biz diş laminantı yapacağız" dediklerinde meslektaşlaırnı bile şaşırtan ikiliye gülüş estetiği için gelenler arasında kimler yok ki.. Ekranda gördüğünüz neredeyse tüm yüzler onların sihirli elleriyle özgüven içinde gülümsüyor.

Biz de bu sihirin nasıl yapıldığını merak ettik ve Türkiye'nin hayranlıkla ve şaşkınlıkla izlediği bu diş merkezini mercek altına aldık. Biz sorduk, Gülnur Örsek cevapladı.

İşte bir solukta okuyacağınız o söyleşi:

Gülnur hanım, son zamanlarda isminizi sıkça duymaya başladık, bize kendinizden bahsedermisiniz?


1988 yılında İ.Ü. Dişhekimliğinden mezun oldum; O yıldan beri, özellikle endodontik ve protetik diş tedavileri konusunda eğitimler aldım. Son yıllarda çalışma arkadaşım Şölen Arslan ile birlikte Dentalform diş kliniği adı altında, çok keyif aldığımız estetik dişhekimliği konusunda araştırmalarımızı ve çalışmalarımızı da gerçekleştiriyoruz.

gulnur3.jpg

Estetik dişhekimliği ile ilgili olarak neler yapıyorsunuz?

Kısa anlatımla gülüş tasarımı yapıyoruz aslında.Ağız ve diş estetiği genel estetikle birlikte düşünülmeli mutlaka. Dişlerin rengi, boyutu ve şekli, kişinin yüzüyle ve tarzıyla uyumlu olmalı. Bizler bunu tasarlayıp, özellikle laminate veneerler ve pembe estetik ile sorunları gideriyoruz.


Pembe estetik dediğiniz yöntem nedir ve kimlere uygulanabilir?

Gülüş estetiği, dişeti ile birlikte değerlendirilir. Estetik bir gülüş için dişler kadar dişetlerinin de sağlığı, rengi, seviyesi ve simetrisi çok önemlidir.Bu nedenle protetik bir işlem öncesi, dişetinde düzensizlik olan hastalara pembe estetik uyguluyoruz.

Dişetlerinin seviyelerinin düzensiz ve asimetrik olması, dişlerin formu, dizilişi ve rengi ideal olsa bile estetik bir görüntü oluşmasını engeller. Bu nedenle, protetik işlem öncesi dişetlerinin dudakla ve dişlerle olan ilişkisi düzeltilip, dişetlerinin iyileşmesi ve son halini alması için gerekli süre beklendikten sonra restorasyona başlanır.

Laminate veneerlerin diğer diş kaplamalarından farkı nedir?

Laminate veneer uygulamasında,dişler,diğer kaplamalarda olduğu gibi kesilmiyor.En önemli farkı bu. Bizler, genelde, dişleri hiç kesmeden uyguluyoruz laminaları. Çünkü 0.3 mm incelikte,tırnak şeklinde hazırlayabiliyoruz.

İki tip laminate veneer var.Biri bu şekilde ince hazırlanan; yarı geçirgen doğal diş görünümü veren ince yaprakçıklar.Diğeri biraz daha kalın olan ve uygulama esnasında dişin biraz kesilmesini gerektiren laminalardır. Bunun dışında metal veya zirkonyum destekli , uygulaması esnasında dişin, tüm yüzeylerinin kesilerek küçültüğü porselen kaplamalar var.

disgulnur2.jpg

Özellikle ön dişlerde estetik amaçla bir uygulama yapılacaksa ,kaplama yerine laminateyi tercih etmek gerekir. Porselen laminate veneerler, renklenme, yüzey defekti, diastema (dişler arası açıklık), şekil bozukluğu gibi çeşitli durumlarda iyi estetik sonuç sağlayan, konservatif restorasyonlardır.

Laminate veneerler diğer tedavilerle birlikte uygulanabiliyor mu,tedavi süresi ne kadar?

Hastanın,öncesinde her türlü sağlık ihtiyacı gideriliyor; dolgu, kanal tedavisi,dişeti tedavisi, implant ve üzeri kaplamalar. Tüm bu işlemler son nokta düşünülerek yapılıyor; nihayetinde de bunlara uyumlu laminalar yapıştırılıyor. Eğer hastada sadece lamina yapılacaksa; geldiği gün ölçü alıyoruz 4-7 gün arasında bir sürede yapıştırıyoruz.

Bu yöntem herkese uygulanabilir mi?

Erişkin olan, ileri derecede ortodontik problemi olmayan ve ileri derecede dişeti tahribatı olmayan herkese uygulanabilir.

İmplant tedavisi hakkında bize biraz bilgi verebilirmisiniz?

Kaybedilen dişlerin yerine tedavi amacıyla yerleştirilen, bir süre sonra kemik dokusuyla kaynaşan, doğal bir diş gibi iş görebilen, uygun maddeden yapılmış diş köklerine implant diyoruz. Günümüzde diş implantları, doğal dişlere en iyi alternatiftir. Geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir.

Bugün implantın, 21. yüzyılda üzerinde en çok çalışılacak olan diş tedavi şekli olduğu anlaşılmaktadır. Doğru teşhis, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında diş implantı, hasta ve hekim açısından başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir.

disgulnur1.jpg

İmplantla birlikte laminate veneer uygulaması yapılabiliyor mu?

Aynı diş üzerinde birlikte uygulama mümkün değil ama komşu dişlerde iyi bir teknik çalışmayla mükemmel bir uyum sağlanabiliyor.

Hastalarınızdan size en çok hangi tedavi yöntemleri ile ilgili talep geliyor?

Mezun olduğumuz yıllarda, ağrı ile gelen hasta sayısı daha çoktu. Son 10-15 yılda bu sayıda ciddi bir azalma var. Çünkü insanlar genelde bilinçlendiler ve rutin kontrollerini yaptırtıp; günlük temizliklerini de ihmal etmiyorlar. Özellikle bayanlar ve çok göz önünde olan erkekler 2000 li yılların başından beri ağız estetiğinin önemini anladı ve çoğunlukla bu taleple müracaatta bulunuyorlar bize .

Son zamanlarda çok konuşulan bir tedavi yöntemi de botoks.Dişhekimliğinde botoks nerede kullanılıyor?

Burksizm dediğimiz diş sıkıp gıcırdatma hastalığında kullanılıyor öncelikle. Masseter kası dediğimiz çiğneme kası bazı insanlarda gereksiz fazla güçlü oluyor. Bu kasın gücünü botoksla azalttığımızda, hasta, eskisi kadar güçlü basamadığı için dişlerine de daha az zarar veriyor. Ayrıca Gummysmile denilen, dişetinin çok göründüğü durumlarda da dudağın yukarı çok çıkması engelleniyor.

Diş beyazlatma yöntemlerinden de bahsedermisiniz?

Beyazlatma dişlerin yapısında oluşan renklenmeleri giderme işlemidir. Şu anda bilinen iki değişik beyazlatma yöntemi vardır. Bunlardan ilki hastanın kendi başına uygulayabileceği bir yöntemdir, aşamaları şöyledir:

Hekim ağızdan ölçü alıp, dişlerinizin üzerine takabileceğiniz ince lastik kalıpları hazırlar
Hasta kendisi için hazırlanmış özel kalıbın içerisine ilaç yerleştirerek bu kalıbı beyazlatılacak dişlerin üstüne günde en az 6 - 8 saat takar... (tercihen uykuda).Tedavi ortalama 1 - 4 hafta sürer...

İkinci yöntem ise klinikte bir hekim tarafından yapılan beyazlatmadır ki aşağıdaki şekilde uygulanır:

unluler.jpg

Ağartıcı ilaç bu işlem hakkında deneyimi olan bir hekimtarafından diş üzerine yerleştirilir.

• Beyazlatılacak dişlerin üzerine özel ışık kaynağı belli bir süre tutulur.

• İşlem bittiğinde sonuç hemen gözlenir.

Her iki yöntemde etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine, tedavinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır.