Birinci Dünya Siber Savaşları
Carl von Clausewitz’e göre savaş, siyasetin başka araçlarla devamıdır. Clausewitz, “savaşın amacı, düşmanı yoketme yoluyla iradesi üzerinde hakimiyet kurmaktır” diye tanımlar.
Carl von Clausewitz’e göre savaş, siyasetin başka araçlarla devamıdır. Clausewitz, “savaşın amacı, düşmanı yoketme yoluyla iradesi üzerinde hakimiyet kurmaktır” diye tanımlar.
Özellikle, son dönemlerde ülkelerin birbirleriyle olan ilişkileri o kadar hassas ve gergin ki, her ülke kendi içinde yaşadığı ekonomik sıkıntıların sebep,sonuç ilişkilerini başka bir ülkeye saldırarak,diğer bir deyişle, ekonomik kayıplarını bir bahane ile saldırdığı ülkelerden tanzim etmek dışında bölgesindeki hegomanyasını da sürdürebilmektir.Dünyamızın sakinliğe ihtiyaç duyduğu son günlerde tam aksine savaş ve kanla beslenen belirli kesimler,ülkeler vardır. Bu ülkeler çıkarları doğrultusunda, savaşların,kargaşanın bitmesine asla izin vermeyecektir.
Günümüz, internet yüzyılında devletler arası ilişkilerin gerilmesi durumunda, gerilimler konvansiyonel savaşlar yerine, sanal dünyada, siber ataklarla, ülkelerin internet omurgası hedef alınarak, ülkenin devlet kurumlarının, önde gelen bankalarının,ve diğer çalışan sirketlerinin çalışamaz hale getirmektir.
Sınır ihlali yapan ve angajman kuralları gereği, Türk F-16 savaş uçağı tarafından düşürülen SU-24 tipi rus savaş uçağı iki ülke arasında gerginliğe sebep oldu.Bu gerginliği en üst seviyeye çıkaran rus yetkililer,uçağın sınır ihlali yapmadığı iddasında bulunarak,olayı farklı yerlere çekip uluslararası arenada,Devletimizi Daeş terör örgütü odaklı petrol ticaretiyle coğrafyadaki kandan çıkar sağlayan ve bölgedeki ateşi körükleyen devlet pozisyonundaymış gibi gösterdiler.Devletimize karşı yaptıkları gıda ambargosu dışında, rövanş alma hırsıylada rus yetkililer düğmeye basarak ülkemize karşı sanal dünyada savaş ilan edilmesine sebep olup,ülkemizi hedef gösterdiler.
Siber olayların kapsamı, niteliği ve zamanlamasını tahmin etmek imkansızdır,ya da herhangi bir uyarı bulunmamaktadır. Bazı siber saldırıları keşfedip,tespit etmek bazen uzun zaman alabilir.Geçtiğimiz günlerde,Anonymous (Bilinmeyen) adlı hack grubunun üstlendiği siber saldırıda, neredeyse tüm .tr uzantılı sitelere erişilemiyordu.Ülke olarak,Son zamanlarda, planlanmış ve organize edilmiş en büyük siber saldırılarından birini yaşıyorduk .Tr uzantılı domainlere yanıt veren Odtü‘ye ait DNS(Domain Name Server) sunucuları hedef alınmıştı.DNS(Alan Adı Sunucuları)”insanlar tarafından kolay anlaşılır ve hatırlanır olan alan adlarıyla bilgisayarların anlayabileceği sayısal adresleri (yani IP adreslerini) eşleştiren bir sistemdir”.Bu saldırı sonucu Tr uzantılı domainlere erişim kesildi. Tam olarak da hedeflenen ve planlanan buydu, amaç ülkeyi karanlığa ve kargaşaya itmek olan hackerlar kısmen de başarılı olmuşlardı.
Devlet destekli hackerlar ve siber casusluk ülkemiz için ulusal güvenlik riskleri oluşturabilir.Ulaşım, enerji ve diğer hizmetlerde büyük ölçekli siber saldırılar yüzünden kesintiye uğrayabilir.İnternet'e bağlanan bilgisayarlar, tabletler, cep telefonları gibi cihazlara izinsiz girişlere karşı savunmasız bırakıp, kişisel bilgilerde doğru güvenlik olmadan risk altında kalabilir.
Ülkemiz, ekonomik olarak güçlendikçe ve geliştikçe, egemen güçlerin destekleriyle ülkemize siber atakları önümüzdeki günlerde daha çok duyacağız.Bu saldırılara ülke olarak yeterince hazırmıyız?Sadece siber suçlarla mücadele konusunda devlet destekli,bilgi teknolojilerinin okutuldugu, ögretildigi,teşvik edildiği okulların açılması ve bu eğitimlerin alınması konusunda teşviklerin yapılması elzem olmakla beraber polis ve askeri gücümüz gibi devletimizin acilen siber suçları bertaraf edebilecek birimleri kurması gereklidir.