BIST 9.416
DOLAR 34,37
EURO 36,30
ALTIN 2.846,84
HABER /  EKONOMİ

Bireysel emeklilik şirketini iyi seçin

Bireysel emeklilik yaptırmayı düşünüyorsun? Güzel fikir. Peki bu iş için hangi şirketi tercih etmelisiniz?

Abone ol

Bireysel emeklilik herkesin hakkı. Diyelim ki karar verdiniz peki bireysel emeklilikte hangi şirketi tercih edeceksiniz? Ankara'dan Yasemin, benzer soruyu Para'nın Güzin ablası; yani Özlem Denizmen'e şöyle soruyor:

’Merhaba Özlem Hanım. Bireysel emeklilik yaptırdım. 14 ay oluyor. Yatırdığım para ne kadar güvence altında? Şirket seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Emekli olunca toplu mu alayım maaş olarak mı?’’ Yasemin, Ankara

İŞTE DENİZMEN'İN YANITI

ŞAHANE! Hem ortalama ömrümüz uzadı, hem artık devletin verdiği emekli maaşı emekli olmadan önceki yaşam standardımızı sürdürmeye maalesef yetmiyor. Bugünkü gelirimizin %70-8′ ine ihtiyacımız var. İnsan artık kendini ‘daha yaşlı’ hissetmiyor! ÖZEL BİRİKİM şart. Ortalama gelirinizin %10 seviyesinde, birikime ayırmalıyız.

ÇOK GÜVENLİ BİR SİSTEM

Bireysel emekliliğinin günümüzde çok güvenli bir sistem olduğunu anlatan Denizmen, bu tezini hem temellendiriyor hem de okura güven veriyor:

A-Bireysel emeklilik sistemi COK GÜVENLİ bir sistem.
1.Hazine Müsteşarlığı ve sistemdeki şirketlerle kurulan Emeklilik Gözetim Merkezinin amaçlarından biri:

Bireysel Emeklilik Sisteminin  güvenli işletilmesi + katılımcıların hak ve menfaatlerini koruma

2.Sermaye Piyasası Kurulunun denetimi altında. Katılımcıların birikimleri fonları Takasbank’ta (borsada islem gören hisse senetlerinin korunması) saklanıyor. Katılımcının her zaman birikimlerini alma ve aktarma hakkı vardır. Fon malvarlığı kesinlikle haczedilemez, rehnedilemez ve teminat olarak gösterilemez. Yani
bireysel emeklilik şirketinin sizin birikimleriniz üzerinde tasarruf hakkı yok. Siz birikimlerinizi emeklilik sirketinin size verdiği şifrelerle takasbank.com.tr adresinden de kontrol edebiliyorsunuz.

3.Bağımsız denetim sirketleri denetliyor,

Anlayacağınız Bireysel emeklilik sistemi Türkiye’de en güvenli sistem. Bireysel emeklilik yatırım fonları yılda 2 defa, bireysel emeklilik sistemi yılda 4 defa denetleniyor. Fon yönetimide dünya yıkılsa birşey olmaz.

B.RİSK:
Bireysel emeklilik sisteminde risk,
- Siz RİSKLİ fonlar sectiğinizde olabilir. Bunun için en azından 2 ayda bir sorgulayın, yılda 6 KERE fon degistirme hakkınız var.

- Şirket fonları cok kötu yönetiyor, memnun kalmadınız diyelim , sistem müşteriye senede bir  emeklilik şirketi değiştirme hakkı veriyor.

C- Şirket SECİMİ: Bireysel emeklilik şirketlerinin hepsi iyi. Bireysel emeklilik şirketi kurmak çok zor , uzun aşamalardan geçilmesi gerek. Hazine onayı, mevzuat, sermaye yeterliligi vs.

Her yıl şirket değiştirme hakkına sahipsiniz.  Uzun vade de şirket seçerken:

a.GRUP: Şirketinizin herhangi bir emeklilik şirketi ile özel işyeri anlaşması var mı? Grup anlaşmalarında kesintiler ve giriş ücretleri daha az. Çalısan arkadaslarınızla grup kurup bireysel emeklilik şirketinden grup planı talep edin.

b.BANKANIZ:  Kendi isteğinizle mi? Bankanızın hizmetleri iyi mi? Kredi kart ya da hesaplarını kullanıyor musunuz? Piyasa payı nasıl?

c. FON GETİRİLERİ: Son seneye değil, bu 20 senelik bir sistem, kuruluşundan beri diğer emeklilik şirketleriyle ve diğer ürünlerle karşılşstırmalı olarak fon getirilerini inceleyin

d.HİZMET KALİTESİ: Bir sorunuz olduğunda anında erişebiliyor musunuz? Müşteri hizmetleri kaliteli mi? Müşteriyi arayarak bilgilendirme var mı? E-posta gönderimleri yapıyor mu?
Unutabilirsiniz!!!

e.EK HİZMETLER: Müşteriye verilen ek hizmetler var mı? (asistan, ek avantajlar..)

D-Toplu para vs. maaş
-Emekli olacağınız zamanki finansal hedeflerinize ve disiplininize göre buna siz karar vereceksiniz.

E.VERGİ Avantajını unutmayın:
1.  100 TL yatırdığınızı düşünelim, vergi diliminiz %20 ise,  yatırdığınız 20 TL geri geliyor.
2. Eşinizin Gelir Vergisi: Eşiniz calışıyor, siz ev hanımısınız, eşinizin gelir vergisine mahsup edebiliyorsunuz. (Bir senelik brüt ücreti kadar)
3.  Senelik kira geliriniz varsa mahsup edebiliyorsunuz.
4. 56 yaşında emekli olduğunuzda devlet birikimlerinizden sadece %3.75 oranında stopaj alıyor.

Vergi avantajını ve fon getirilerinizi ÜÇ AYDA bir gözden geçirmeyi unutmayın.