BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Bir'den TRT'ye rating önerisi

TRT, rating konusunda dertli...TRT, rating ölçümlerinin gerçekçi olmadığını ispatlamak istiyor. Ali Atıf Bir ise, TRT'nin bu sorunu ortaya koymasi için gerekli yolları göste

Abone ol

Ali Atıf BİR, TRT'nin rating problemini "TRT’nin rating sorunu.." yazısında ele alıyor. Bir, TRT'nin bu konudaki sıkıntılarını ortaya koyması için izlemesi gereken yöntemleri şöyle sıralıyor.....

Reklamcılar Derneği ve Reklamverenler Derneği’nin düzenlemiş olduğu Effie reklam etkinlikleri töreninde TRT’den Serpil Akıllıoğlu ile birlikte oturduk.

Gecenin ilerleyen saatlerinde konu döndü dolaştı, AGB’nin rating ölçümlerine geldi. Akıllıoğlu ‘Hoca, araştırmamıza niye laf ediyorsun? 30 profesörün 30’u da mı araştırma bilmiyor’ dedi.

Ben de Akıllıoğlu’na ‘İsterse 150 profesör gelsin, anket yöntemiyle geçerli izleme ölçümü yapamaz’ dedim. Sonra başladık AGB’nin araştırmasını masaya yatırmaya.. TRT, AGB’nin araştırmasının örneklem kapsamını yeterli bulmuyor. Ölçüm yapılan illerin TRT’yi iyi kapsamadığını düşünüyor. AGB’nin kırsal alanı ölçmemesinin de TRT aleyhine çalıştığını düşünüyor. TRT haklı da olabilir, haksız da.. Ancak savlarını ispatın yolu ‘anket’ yoluyla araştırma yapıp, AGB’nin sonuçları üzerinde kuşku dolu bir ortam yaratmaktan geçmiyor.

TRT’nin, ‘peoplemeter’ yöntemiyle araştırma yaptırıp savlarını test etmesi şart. TRT sorunlarını TİAK’a getirip yöntem üzerinde tartışma açmalı, yöntemde beğenmediği alanları TİAK’ı ikna ederek değiştirmeli. TRT’ye asla AGB’den çıkmasını önermem. Örneklem, SES tanımı, aile seçimi ve değişimi tartışması yapmasını ise öneririm.

Yazı:Ali Atıf BİR
HÜRRİYET