BIST 10.019
DOLAR 35,22
EURO 36,81
ALTIN 2.977,87
HABER /  GÜNCEL

Birand Washington'da öyle şeyler duydu ki

Füze Kalkanı projesi daha çok konuşulacak. Birand, Lizbon'un perde arkasını yazdı.

Abone ol

Mehmet Ali Birand'a göre . Diplomasi konusunda Türkiye'nin önemli isimlerinden Mehmet Ali Birand'a göre Türkiye'nin ayak diremesi NATO çevrelerinde tüyleri diken diken eden ve “bardağı taşıracak son damla” olarak görüldü. Birand, Washington penceresinden Türkiye'nin nasıl göründüğünü yazdı.

ABD’DE, ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU KAZANI KAYNIYOR

"(...)Washington’da çalmadığım kapı, konuşmadığım ilgili kalmadı. Kapalı kapılar arkasında değil, artık kapıyı açıp bağırarak söylenen sözleri duydukça içim kabardı. 40 yıldır ABD-Türkiye ilişkilerini izlerim, 1974’deki ambargo dönemi dahil, böyle şeyler duymadım. “Kırk katır mı, kırk satır mı” örneğindeki gibi, her binada farklı kazanlar kaynatılıyor. Hele birkaçı var ki, gelecek açısından son derece kaygı vericiydi. İlişkiler böyle giderse, herkese çok ağır faturalar çıkacak gibi görünüyor."

ANKARA DURMASINI BİLDİ

Birand Türkiye'nin ayak diremesinden vazgeçmesiyle neler kazandığını anlattı:

"(...)- Türk-Amerikan ilişkileri, şimdiye kadar görülmemiş bir krizden kurtarıldı. İlişkilerdeki gerilimin patlama noktasına gelmesi ertelendi.
- ABD Kongresi'ndeki olumsuz havanın artması engellenmiş, hatta Türkiye’nin beklediği büyük silah alım paketinin onaylanması ümidi dahi doğdu.
- Türkiye’nin elindeki füze sistemleri de, NATO şemsiyesi altına sokulabilecek.
- Eskişehir ve İzmir’deki NATO karargahları kaldırılacaktı, şimdi aksine daha da genişletilecek."

Türkiye'nin itiraz ettiği iki konu hakkında bilgiler veren Birand, İran itirazının batılı başkentlerin koridorlarında alerji yarattığını yazdı.

YİNE İRAN'I KOLLUYOR...
 
"(...) Türkiye, bu sistem onlara karşı yapılmış olmasına rağmen, özel ilişkiler geliştirdiği İran veya Suriye’nin açıkça adlarıyla anılmamasını istedi. Bu konuda ısrarı hem Washington da, hem de diğer NATO başkentlerinde, Türkiye’nin yine ABD’nin baş düşmanı sayılan İran’ı kolladığı eleştirileriyle karşılandı ve büyük alerji yarattı, ancak sonunda, bu itiraz da kabul edildi.
 
GÜNEYDOĞU’YA FÜZE...
 
En önemli ve haklı gerekçelere bağlanan, diğer iki itirazdan biri, projenin Türk topraklarının tümünü kapsamaması ve Güneydoğu’nun bir bölümünün korunma dışında kalmasıydı. Bu konuda da Ankara, Güneydoğu’ya Patriot ve Thaad füzeleri konularak tatmin edildi."