Bırakın çocuğunuzu Allah büyütsün!
Hatice Kübra Tongar yeni kitabında, “Bırakın çocuğunuzu Allah büyütsün!” diyor!
Abone olKur’an’ı Kerim’i hayatınızın süsü yapıp duvara mı astınız? Allah’ın yarattığı, farklı fıtratlarla boyadığı ve emanetçiliğinize bıraktığı evlatlarınızın fıtrat programını, yine o fıtratı yazan Kudretin kaleminden okumaktan geri mi duruyorsunuz? 1400 yıl öncesinden parlayan sünnetin düsturlarından haberdar değil misiniz? Modern pedagogların çoğu zaman birbiriyle çelişen sözlerini, hakikatten uzak âdetleri kanun saymayı maharet bilirken, “asıl kanunu” yok saydığınızın farkında mısınız?
Öyleyse, satırdan ve sadırdan okuyarak başlayacağınız ebeveynlik yolunun her bir durağında Rabbimizin yardımını dilemenin, Kur’an ayetlerinin yorumlarını ve asrısaadete doğru açılan kapıdan günümüze süzülen menkıbelerle hadisi şerifleri okumanın tam zamanıdır!
Hatice Kübra Tongar, Kur’an’ı duvarlardan kalplere indirme, hayat kitabı yapma temennisi ile yola çıkmış Fıtrat Pedagojisi başlıklı kitabını kaleme alırken. Gerçekten de, bugünün anne-babalarının temel problemi, ayet ve sünnet konusunda yeterince bilgili olmamaları. Çocuk eğitimiyle yakından ilgili olduğunu söyleyen pek çok ebeveyn, konuyla ilgili ayetleri bilmiyor, Hz. Muhammed’in pedagojik yaklaşımlarını tahlil edemiyor. Çoğu anne-baba, bugün bir pedagojik ekol olarak içselleştirdiği sayısız öğretinin, Peygamber Efendimizin sünnetinin düsturları olduğundan bihaber!
Tongar, kitabında kendine rehber olarak Kur’an ayetlerini ve kendisinin ‘sünnet pedagojisi’ olarak adlandırdığı nebevi öğretileri almış. Bu kadim bilgileri, kendisinin sosyoloji ve ilahiyat alanındaki akademik geçmişi ve annelik deneyimleriyle harmanlamış. Ve ortaya çocuğunun hayat sayfalarını yazma telaşından çıkıp, onu yazmış olanın (cc) cümlelerine sığınmak isteyen anneler için eşsiz bir başvuru kaynağı çıkmış,
Bu kitabın her bir satırı çocuk eğitimine ayet penceresinden bakmaya çalışırken, aynı zamanda bu yolda durmaya çalışan anne-babaların ‘yardım çağrısı’ hükmünde kaleme alındı. Zira Müslüman’ın görevi bilmek ve ifa etmektir ama hem bilmek hem ifa edebilecek iradeyi gösterebilmek ancak yüceler yücesi Allah’ın yardımıyla mümkün olabilir. Hatice Kübra Tongar, bu yardımın gelmesi içinse anne-babalar adına şu duayı ediyor:
“Ebeveynlik yolunun her bir durağında Rabbimizin yardımını diliyoruz.
İyi ve güzel olanın O’ndan (cc), eksik ve kusurlu olanın nefsimizden olduğunu bilerek O’nun mağfiretine iltica ediyoruz.
Umulur ki varmayı dilediğimiz menzil, durduğumuz noktayı da mübarek ve doğru eylesin.
Umulur ki yüce Mevla göz nuru evlatlarımızı her iki dünyada da şefaatçimiz eylesin…”
Kitabın İçindekiler
-
Besmele, Hayırlı Ebeveynliğin Başıdır
-
İnsan İnşasında Kur’anî Metot
-
Her Çocuk Bir Kitaptır
-
Fıtrat Kitabı Nasıl Okunur?
-
Sen Kendini Bilmezsen Bu Nice Okumaktır?
-
Ebeveynliğin Zorlu Yolları
-
Anne-Babalığın Kıblesi Neresi?
-
Hangi Ekolün Ebeveynisiniz?
-
Diğerkâm Çocuklar Yetiştirmek
-
Kalp mi Düşünür, Beyin mi?
-
Çocuğum Senin Çocuğunu Geçer!
-
Anne-Babalara İlahi Çağrı: Yavaşlayın!
-
Çocuk, Annesinden ‘Güven’ Yudumlar
-
Ebeveynlere Nebevî Reçete: Öfkelenmeyin!
-
Yüksek Sesli Anne-Babalık
-
İnsanlığı Kemiren Haz Canavarı
-
Az Yiyen Çocuk Makbuldür
-
Çocuk Dünyasının Anahtarı: Oyun
-
Bırakın Çocuğunuz Ağlasın!
-
Çocuk Eğitimi ve Koku
-
Kardeş Kıskançlığına Kur’anî Bakış
-
Cebimizdeki Etiketler
-
Ebeveyn Çocuk Arasındaki Sınır: Mahremiyet
-
Çocuğunuza Değil, Nefsinize Sabır Gösterin
-
Çocuğunuzun Hatalarını Açık Etmeyin!
-
Evlerin Güzel Süsleri...
-
Çocuk Nimetinin Farkında Mısınız?
-
Anne-Babalık Dua İle Başlar
-
Yalan, Güven Duygusunu Yerle Bir Eder
-
Zamanın Şartlarına Göre Ebeveyn Olmak
-
Rollerden Bir Rol, Annelik
-
Son Ayet, Son Söz...
Hatice Kübra Tongar
Orta öğrenimini Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin süper lise bölümünde tamamladı. Lisans eğitimini ilahiyat ve sosyoloji üzerine yaptı. Lisans süresince, dalının uzmanı eğitimcilerden 1000 saatlik çocuk gelişimi ve eğitimi konusunda ihtisas dersleri aldı. Çocuk gelişimi üzerine edindiği bilgi ve deneyimi annelerle paylaşmak için 2007 yılında www.kadincakararinca.com internet sitesini kurdu. Bu adres aracılığı ile her gün binlerce anneyle buluştu.
Yazı yazmak, ilkokul yıllarında başlayan kompozisyonlarla birlikte, hep hayatında oldu. Makaleleri çeşitli dergilerde yayınlandı. Çocuğa dair birçok projede metin yazarlığı yaptı. Türkiye’nin ilk interaktif çocuk CD projesi olan “Muallim Çocuk”un metinlerini yazdı. 2009 yılında Minik Bebeğime Afiyetle isimli kitabı, 2011 yılında 10 kitaptan oluşan Masal İstediğin Gibi Bitsin seti, 2013 yılında 0-1 yaş bebek bakımını anlatan Anneciğim Beni Tanıyor musun? isimli kitabı ve 2014 yılında 1-5 yaş çocuğunun gelişimini kaleme aldığı Anneciğim Ben Büyüyorum isimli eseri yayınlandı.
Halen ulusal radyo ve televizyon kanallarında çocuk eğitimi programları hazırlayıp sunmaya, Moral Dünyası ve Çocuk ve Aile Eğitimi dergilerinde aileye dair sayfalar hazırlamaya, Moral FM radyosunun kurumsal metin yazarlığını yapmaya ve Allah’ın biricik emanetleri olan İsmail Enes ve Ahmet Eymen’e hakkıyla emanetçi olabilme duasında bulunmaya devam ediyor.