Bir zamanlar İstanbul
İstanbul ticaret odası (ito), prestij yayınlarıyla sosyal ve kültürel hayata hizmet etmenin yanı sıra, yıllar önce negatif filmlerle çekilen günlük yaşama dair fotoğrafları da tozlu raflardan kitaplara taşıyor.
İstanbul Ticaret Odası (İTO), prestij yayınlarıyla sosyal ve kültürel hayata hizmet etmenin yanı sıra, yıllar önce negatif filmlerle çekilen günlük yaşama dair fotoğrafları da tozlu raflardan kitaplara taşıyor.
İTO’nun okuyucuyla buluşturduğu “Çarşı-Pazar İstanbul” kitabı, son 40 yılda İstanbul’un merkezi yerleri ve sokak aralarında çekilen siyah-beyaz ve renkli fotoğraflardan oluşuyor.
Fotoğraflar gazeteci Kadir Can’ın objektifinden yansıyarak albüm haline geldi. “Çarşı-Pazar İstanbul”, Kadir Can’ın İTO için hazırladığı ikinci çalışma. Daha önce çeşitli İstanbul fotoğraflarını “Yaşayıp Unuttuğumuz İstanbul” adlı büyük ilgi gören esere taşıyan Kadir Can, bu çalışmasıyla da son 40 yılın alışveriş kültürünü gözler önüne seriyor.
Kitap o günleri yaşayanlar için nostalji, artık internet üzerinden alışveriş yapan genç nesiller için de İstanbul’un nereden nereye geldiğinin en güzel belgesi.
Toptan satışların yapıldığı haliç kıyısındaki sebze meyve hali, Topkapı’daki kavun karpuz hali, işportadan aldığı kıyafetleri cami avlusu ya da dolap içinde prova edenler, Eminönü’nde gazete kağıdına sarılarak satılan sakatatlar, her bayram öncesi meydanları dolduran ama sonradan teknolojiye yenilen kartpostallar ve çok daha fazlası bu kitapta toplandı.