BIST 9.765
DOLAR 35,10
EURO 36,56
ALTIN 2.923,38
HABER /  DÜNYA

Bir Türk, bir Ermeni ve bir rekor

En uzun süreli tokalaşma rekoru, bir Türk ve bir Ermeni tarafından Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te kırıldı.<br/>Tiflis’teki Rike Park’ın içi...

Abone ol

En uzun süreli tokalaşma rekoru, bir Türk ve bir Ermeni tarafından Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te kırıldı.
Tiflis’teki Rike Park’ın içinde yer alan Barış Köprüsü’nde 43 saat boyunca tokalaşan Mersinli tiyatro sanatçısı Deniz Barış ve Erivan Pantomim Tiyatrosu’ndan Ohannes Acinyan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “ucube” olarak nitelediği Kars’taki İnsanlık Anıtı’na göndermede bulundu. Rekor denemesinden önce konuşan Deniz Barış, amaçlarının hem rekor kırmak hem de Kars’taki İnsanlık Anıtı’nın yıkımına dikkat çekmek olduğunu belirtti. Barış, ayrıca şunları ifade etti:
“İki ülkenin birbirini anlaması için, barış için, dostluk için belki bir umut vardır. Arkadaşımla beraber bu işi yapacağız. Burada 43 saat kalacağız. Soğuk olsun, gece olsun önemli değil. Biz yapmaya çalışacağız. Allah nasip ederse başaracağız.”
Rekor denemesinin organizatörlerinden Michael Elagin, insanlık tarihindeki en uzun el sıkışma rekorunu kırmayı amaçladıklarını belirtti. Elagin, şunları söyledi:
“2006 yılında, Kars’ta 33 metre uzunluğunda, iki insanın el sıkışmasını tasvir eden bir anıt inşa edildi. Anıtın mesajı, Ermeni ve Türk halkları arasındaki ilişkiyi göstermekti. Olumlu bir mesajı vardı. Fakat maalesef bu anıt, siyasi bir kararla yıktırıldı. Burada amacımız, bu el sıkışmayı yeniden başlatmak. Kars’taki tokalaşma yarım kaldı ama bizim tokalaşmamız devam edecek.”

“AMAÇ BAĞIŞLAMAK DEĞİL”
Elagin, amaçlarının geçmişi unutmak ya da bağışlamak olmadığını, siyasi bir amaç taşımadıklarının, sadece insanların aralarında engeller olmadan birbiriyle konuşabileceğini, iletişim kurabileceklerini göstermek olduğunu ifade etti. “Eğer arada engeller varsa, sorunlar çözülemez,” diyen Elagin, ekledi:
“Bir Türk ve Ermeni, mesela bir uçakta karşılaştığında, tanıştıdığında, el sıkışmalıdır. Bu projemizi hatırlarlarsa, tokalaşmaları anlam kazanacak. Yüzlerinde bir tebessüm oluşacak ve birbirlerini anlayacaklar.”
Michael Elagin, projenin Türk-Ermeni Sivil Toplum Örgütleri (TANGO) ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde hizmet veren, Ermeni kökenli TWIGA iletişim şirketi tarafından organize edildiğini belirtti. Elagin, “Bu fikir altı ay önce doğdu. Projeyi organize edenlerin amaçları ortaktır. Tarihteki olaylara rağmen, halklar arasında engeller olmadığını göstermeyi amaçlıyoruz” dedi.
Barış ve Acinyan’ın, fiziksel ve psikolojik olarak rekor denemesine hazır olduğunu belirten Elagin, iki sanatçının da rekor denemesinden önce bir antrenör eşliğinde çalıştığını ve ikisinin de projeye inandığını belirtti. Rekor denemesine tepkiler hakkında da konuşan Elagin, şunları ifade etti:
“Proje ortaya çıktığında bazı kesimlerden olumsuz tepkiler aldık. Fakat insanlar konu hakkında etraflıca düşününce, bunlar zamanla yerini olumlu tepkilere bıraktı.”
(İHA)