BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,76
ALTIN 2.975,08
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bir sonraki Buz Çağı 50 bin yıl gecikecek

ALMANYA'da bilim insanlarının yaptığı araştırma sonucunda karbon salınımı nedeniyle, bir sonraki buz çağının en az 50 bin yıl gecikeceğini ve atmosfere salınan karbon miktarındaki büyük artışın tehlikeleri bildiriliyor.

Abone ol

ALMANYA'da bilim insanlarının yaptığı araştırma sonucunda karbon salınımı nedeniyle, bir sonraki buz çağının en az 50 bin yıl gecikeceğini ve atmosfere salınan karbon miktarındaki büyük artışın tehlikeleri bildiriliyor.

Dünyada 2,5 milyon yıldır sıcak evreleri izleyen buz çağları yaşanıyor. 12 bin yıldan fazla bir süre önce meydana gelen son buz çağı sonucunda; Kuzey Amerika’nın büyük bir bölümü ile kuzey Avrupa, Rusya ve Asya’nın üzerinin buz tabakalarıyla kaplandığı belirtiliyor. Güneyde ise bugünkü Şili ve Arjantin’in bulunduğu alan buzla kaplanmış durumda.

Bilim insanları, son dönemde olana yakın bir buz çağının başlangıcını tetikleyebilecek koşulları incelediler.
Bunlardan biri de dünyanın yörüngesinde görülen dönemsel değişiklikler.

RADYASYON ETKİSİ
Gezegendeki değişiklikler nedeniyle, dünya yüzeyine ulaşan güneş radyasyonunun miktarında farklılıklar görülüyor. Radyasyon miktarının kuzey yarıkürenin orta enlemlerinde kritik eşiği aşacak miktara gelmesi, buz çağını tetikleyebilecek bir faktör.

Dünyaca ünlü bir bilim dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre; Dünyanın yörüngesinin şu andaki şekli, yeni bir buz çağına girilmesine uygun, ancak havadaki karbondioksit miktarı çok fazla. Bu nedenle de bir sonraki buz çağının on binlerce yıl ‘ertelendiği’ düşünülüyor.

Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü’nden yapılan açıklamada bu durum; “Teorik olarak bir sonraki buz çağı daha da ötelenmiş olabilir. Buz çağının bundan 50 bin ya da 100 bin yıl sonra başlayıp başlamayacağını tartışmanın pratikte pek anlamı yok. Ama önemli olan, insanoğlunun artık jeolojik olayların oluşumunu doğrudan etkilemesi. Olayların doğal gelişimini 10 binlerce yıl değiştirebiliyoruz” şeklinde değerlendirildi.

YENİ BİR ÇAĞ
Araştırmacılar karbondioksit oranının 18. yüzyıldaki düzeyinde kalması halinde bile buz çağları arasındaki sıcak evrenin en az 20 bin yıl, öngörülen tahminle 50 bin yıl sonra olabileceğine dikkat çekiyor.
Ancak sanayi devriminden sonra atmosfere salınan karbon miktarındaki büyük artışın, astronomik açıdan buz çağına girmeye uygun koşulların oluşmasını tetiklediği bildiriliyor.
Bu nedenle gelecek 100 bin yıl içinde buz çağına girme olasılığının önemli oranda azaldığı belirtiliyor.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Londra Üniversitesi öğretim üyelerinden Profesör Chris Rapley’e göre ise bu durum; jeolojik olarak yeni bir evreye, artık bizzat gezegenin insanlar tarafından etkilendiği “Antroposen” çağına girildiği savlarını destekliyor.