İBB'nin yeni projesi pet şişeyle İstanbulkart'a yükleme uygulamasının detayları belli oldu. 0.5 litrelik su şişesini akıllı geri dönüşüm konteynerına attığınızda kartınıza 3 kuruşluk bir yükleme yapacak. Yani küçük şişe atarsanız 30 kuruş 100 küçük su şişesi atarsanız 3 TL'lik bir yükleme gerçekleşecek.
Abone ol'Akıllı Geri Dönüşüm Konteynerı'na atık pet şişe ve alüminyum içecek kutusu atan her İstanbulkart kullanıcısının kartına belirli miktar para yüklenecek. 0,33 litrelik pet şişe atıldığında İstanbulkart'a 2 kuruş, 1 litrelik pet şişe için 6 kuruş ve 1,5 litrelik pet şişe karşılığında 9 kuruş yüklenecek. Kartına yükleme sayısı fazla olanlar, Şehir Tiyatroları’ndan ücretsiz tiyatro bileti alabilecek ve İBB Sosyal Tesisler’inden indirimli yemek yiyebilecek.
"Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri Lansman Töreni", İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın katılımıyla Saraçhane’deki belediye binasında yapıldı. Toplantıda pet ve alüminyum içecek kutularının İstanbulkart’a para olarak dönüşmesinin detayları anlatıldı.
3 LİRA YÜKLEME İÇİN 100 KÜÇÜK SU ŞİŞESİ
Buna göre, İstanbulkart'ında hiç bakiyesi kalmayan bir İstanbullu boş pet şişe ile yükleme yapmak isterse dönüşüm konteynerine giderek elindeki şişeleri makineden içeri atacak. Diyelim ki metrobüs yolculuğu yağacak. Sıfır bakiyesi olan bu kişinin tek seferlik yolculuk yapabilmesi için en az 100 adet küçük su şişesini makineye atması gerekecek. 500 milimlik su şişesinden 100 adet atan kişi İstanbulkartı'na 3 TL yüklemiş olacak. Metrobüs yolculuğunda sivil vatandaşlar için her kart basımında 2 lira 95 kuruş düşeceği için tek yolculuk sonunda kartta 5 kuruşluk bir bakiye kalacak.
33 ADET BİR BUÇUK LİTRELİK ŞİŞEYE BİR BİNİŞ
1,5 litrelik pet şişe atanlar ise daha avantajlı. Çünkü her şişede 9 kuruş yükleme yapılacak. Bu hesaba göre 2,95 kuruşluk bir metrobüs yolculuğu için en az 33 adet bir buçuk litrelik pet şişenin konteynere atılması gerekecek.
İBB Atık Yönetim Müdürlüğü ve iştirak şirketi İSBAK'ın akıllı konteyner projesine göre, İstanbulkartı’nı okutarak konteynerlere pet ve alüminyum şişe atanlar, şişe karşılığında İstanbulkart’larına belli bir miktar bakiye kazanacak. Böylece şu anda sayısı 30 milyonu aşan ve "Türkiyekart" olarak da kullanılması hedeflenen İstanbulkart’lar, pet ve alüminyum şişelerle dolacak.
3 İLÇEDE İLKOKULLARA YERLEŞTİRİLECEK
Öte yandan proje kapsamında Eyüp, Beyoğlu ve Şişli ilçelerindeki ilkokullar için 100 adet akıllı konteyner üretilecek. Proje ile ilköğretim çağındaki çocuklara toplumsal sorumluluk ve çevre bilinci kazandırmak amaçlanıyor. Ayrıca akıllı konteynerin dış yapısı galvaniz, kırıcı mekanizması paslanmaz çelik, iç metal aksamı da paslanmaz malzemelerden imal edildi.
UZAKTAN KONTROL EDİLECEK
Telemetri sistemi ile konteynerlerin içindeki atık sayısı, yaklaşık olarak doluluk oranı, hata kodları, lokasyon ve çalışma süreleri uzaktan anlık olarak takip edilebiliyor. Konteynerlerin yazılımı da uzaktan güncellenebiliyor. Atık Yönetim Müdürlüğü tarafından yapılan ihale sonrası şu ana kadar 10 konteyner kullanıma hazır olarak üretilirken, 90 adedinin üretimi süreci devam ediyor ve bu sayının 1 ay içinde tamamlanması bekleniyor.
"TÜRKİYE’DE İLK KEZ UYGULANACAK"
Projenin detaylarını anlatan İBB Başkanı Uysal, "Dünyada ilk defa diyemiyoruz, bazı ülkelerde uygulanan ama Türkiye’de ilk defa uygulanacak. Pet şişe doğada kaybolmayan, geri dönüşümü hayatımızda da vazgeçilmez olan dönüşümü adına çok önemli katkı sunacağını düşünüyoruz. Belirli yerlerde koyacağımız konteynerlerle pet şişelerin toplanması, o pet şişeyi o konteynere atan her şahsın İstanbulkart’ına bedel ödenmesi öngörülüyor" dedi.
1 LİTRELİK PET ŞİŞE İÇİN 6 KURUŞ
Atılacak pet şişeler karşılığında İstanbulkart sahiplerine verilecek miktarlara değinen Uysal, "Bu makine, pet şişeler ve alüminyum metal kutular olmak üzere iki grubu toplayabiliyor. 10 gramlık 0,33 litrelik petlerimiz atıldığı zaman İstanbulkart sahibine 2 kuruş, 16 gramlık 0,5 litrelik pet şişeye 3 kuruş, 32 gramlık 1 litrelik pet şişeye 6 kuruş, 45 gramlık 1,5 litrelik pet şişeye 9 kuruş olmak üzere para yüklüyor. Bu parayı İstanbulkart adına her kullanabildiği yerde kullanabilir. İstanbulkart’ın daha sonraki süreçlerde değişik kullanım alanları olacağı gibi, şu anda da sadece ulaşım değil değişik kullanım alanları oluyor. İstanbulkart’ın her kullanım şeklinde bu ücretler kullanılabiliyor" ifadelerini kullandı.
ÜCRETSİZ TİYATRO BİLETİ VE SOSYAL TESİSLERDE İNDİRİM SAĞLAYACAK
Metal kutularda verilecek ücretleri açıklayan Uysal, "12 gramlık 0,33 litrelik alüminyum içecek kutusuna 7 kuruş, 16 gramlık 0,5 litrelik alüminyum kutuya 9 kuruş olmak üzere para yüklüyoruz. Gelen ve atıkları atan her şahsı her kartı takip edebilen bir yapı var. Ayda, haftada, toplamda kaç tane attı? Bunları da takip edebiliyor. Bu pilot uygulama aşaması. Onlara da büyükşehir belediye hizmetlerinden öncelikli veya indirimli istifade etme şeklinde de çalışmalarımız olacak. Örnek olarak söylüyorum, 50-100 pet şişe atanlar şehir tiyatrolarımızdan ücretsiz bilet alabilme, sosyal tesislerimizden indirimli yemek yiyebilmek gibi İBB’nin değişik hizmetlerinden de öncelikli, indirimli olarak istifade etme imkanına kavuşacaklar" diye konuştu.
"CAM ŞİŞE VE PİL İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"
Sistemin çalışma şekline değinen Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öncelikle atılan boş pet şişeleri makinemiz kabul ediyor. Bunu ezip depoluyor ve o depolar geri dönüşüm ekibi tarafından toplanıyor ve ilgililerine ulaştırılıyor. Konteyner, yerli ve milli. Cam şişe, pil gibi geri dönüşümü muhakkak yapılması gereken malzemelerle ilgili çalışmalar devam etmekte. 10 makinemiz hazır, bir ay içerisinde 100 makinemizi hazırlamış olacağız. Öncelikle kalabalıkların geçiş noktaları, metro istasyonlarımızda, yarısını pilot olarak seçeceğimiz okullara, yoğun geçişlerin olduğu metro istasyonlarına koyacağız."