BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bir mucit te Şırnaktan çıktı

Şırnak'ın Silopi ilçesinde bir öğrenci, uzaktan kumandalı yürüyen bir robot yaptı.

Abone ol

Liseyi maddi imkansızlık nedeniyle bırakan Ebubekir Birman, robot icat ederek Japonyalı mucitlere adeta taş çıkarttı. Genç mucidin kısıtlı imkanlarla yaptığı robot; konuşuyor, yürüyor, aynı zamanda da dans edip sağa sola el ve kafasını sallıyor.

Babasını kaybettikten sonra, aile geçimine katkıda bulunmak amacıyla çimento taşıma işlerinde çalışan genç mucit elindeki kısıtlı imkanlarla küçük bir robot icat ettiğini söyledi.

İcat ettiği robotu için isteyen herkese patenti vereceğini belirten, Birman, "Küçüklükten beri elektronik cihazlara merakım var. 2 yıldan beri biriktirdiğim elektronik parçaları, oyuncak parçalarını iki ay içerisinde birleştirerek bu robotu icat ettim. Hedefim imkanlarım dairesinde çok fonksiyonlu robot yapmak. Evdeki elektronik cihazları kullanılarak icat ettiğim bu robotun uzunluğu 70 santimetredir 200 YTL'ye mal oldu. İmkanlarım olsa, daha büyük robotlar yapmak istiyorum. Bu işlerden iyi anlıyorum. Özellikle elektronik tamiratından çok iyi anladığım için böyle bir icat yapmaya karar verdim. Elimde fazla imkanım yok. Küçük yaşta babamı kaybettiğim için okulu bırakmak zorunda kaldım; ancak şu anda liseyi dışarıdan okuyorum. Aile geçimine katkıda bulunmak için çalışmak zorundayım, ileride imkanım olduğunda daha çok icatlar yapmak istiyorum." şeklinde konuştu.

Genç mucidin yakını olan Musa Taştan, "Ebubekir küçük yaştan beri elektronik parçaları kurcalamayı seviyor. Kısıtlı imkanlarla böyle bir icat yapması bizleri sevindirdi. Yetkililerden Ebubekir'e sahip çıkmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.