TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu, 'Yükseköğretim Düzenleme Kurulu' maddesinde mutabakat sağladı.
Abone olYükseköğretim Düzenleme Kurulu, bilimsel ve akademik özgürlük, akademik ve kurumsal özerklik ilkelerini esas alarak, yükseköğretim ihtiyaçları konusunda planlama yapacak. 15 üyeden oluşacak kurulun 6 üyesini TBMM seçecek.
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal başkanlığında toplanan komisyon, Yükseköğretim Düzenleme Kurulu'nun görev ve yetkileriyle ilgili maddede mutabakat sağladı.
Kabul edilen maddeye göre, Yükseköğretim Düzenleme Kurulu, bilimsel ve akademik özgürlük, akademik ve kurumsal özerklik, şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık ilkelerini esas alarak; ülkenin yükseköğretim ihtiyaçları konusunda planlama yapacak, görüş bildirecek.
Kurul, yükseköğretim kurumları arasında eşgüdümü sağlayacak; yükseköğretim kurumlarıyla toplumun çeşitli kesimleri arasında işbirliğini teşvik edecek ve niteliği artırıcı önlemler alacak.
GÖREVİ TANIMI
Yükseköğretim Düzenleme Kurulu, üniversite, fakülte, yüksekokul ve enstitülerin kuruluşları ile programların açılması, kapatılmasına ilişkin ölçütleri üniversitelerin görüşlerini alarak belirleyecek ve yükseköğretimde değerlendirme ile görevli kurumun raporları çerçevesinde kararlar alacak.
Kurul, yabancı yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların ve akademik unvanların denkliğini tanıyacak. Yeni üniversitelerin kurulması ile yükseköğretime ilişkin düzenlemeler konusunda görüş bildirecek olan kurul, yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı kadroları ve öğrenci kontenjanları ile ilgili temel ölçütleri belirleyecek; yükseköğretim kurumlarının faaliyetlerini değerlendirecek, gerekli tedbirleri alacak.
Kurul, 15 üyeden oluşacak. Kurulun 9 üyesi, yükseköğretim kurumlarının kadrolarında bulunan öğretim elemanları tarafından seçilecek. Öğretim elemanları tarafından yapılacak seçimlerde her öğretim elemanı bir adaya oy verecek.
Kurulun 6 üyesi, TBMM tarafından üye tamsayısının beşte üçü ile seçilecek.
Toplantıda, üyelerin seçim usulü konusunun yeniden ele alınması benimsendi.