BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Bir Kardak suda fırtına kopmuştu ama...

Türkiye ile Yunanistan’ı 1996 yılında savaşın eşiğine getiren Kardak Kayalıkları, Yunan hükümeti tarafından satılacak adacıklardan biri mi oluyor?

Abone ol

Her ne kadar uluslararası statüsü tartışmalı olsa da ve Yunanistan ile Türkiye arasında mülkiyeti konusunda anlaşma bulunmamasına rağmen Yunan basını Kardak kayalıklarının da satış listesinde olduğunu iddia etti.

Elefteros Tipos gazetesinin haberine göre, Yunan Hükümeti, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) “Troykası” yetkililerinin, 2015 ‘e kadar 50 milyar euro tutarında özelleştirme yapılmasını öngören yeni reformlara gidilmesi talepleri üzerine Ege ve İyon Denizi’ndeki kamuya ait 598 adacığı satma planını masaya yatırdı. Yunan basını, aylardan beri hükümetin bu adacıkları nakte çevirme konusunda planlar yaptığını, satılacak adalar arasında Kardak Kayalıkları’nın da bulunduğu öne sürdü. Bir blog sitesi “Satılık kardak kayalıkları” diye ilan verdi.

Gazeteye göre hükümet, adacıklardan gelecek parayla 330 milyar euroluk borcunu makul seviyelere indirmek istiyor. IMF-AB-Avrupa Merkez Bankası ile geçen Mayıs’da yapılan anlaşma ile 110 milyar euro yardım alan Yunanistan hâlâ ekonomik krizden çıkış için mücadele veriyor. Geçen hafta ‘Troyka 50 milyar euroluk özelleştirme yapmamızı istiyor. Havaalanlarımızı limanlarımızı satmamızı istiyor’ diye ayağa kalkan ve Yunanistan haritasının üzerine ‘Kelepir satılık’ levhası koyarak manşetler atan Yunan basını, bu kez adacıkların satışı haberleriyle çalkalanıyor. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, haberlerin yanlış anlaşıldığını, yapmak istediklerinin devlet mülkünün kalkınma ve borçların ödenmesi çerçevesinde değerlendirilmesi olduğuna dikkat çekerek, “Yunanistan toprağını satmıyor. İisterseniz Anayasaya Yunan toprağı satılamaz diye madde de koyarız” dedi.

Türkiye ve Yunanistan savaşın eşiğine gelmişti

Figen Akat isimli Türk gemisi 25 Aralık 1995’de Ege Denizi’ndeki Kardak Kayalıkları’nda karaya oturdu. Yunanistan, deniz kazasının kendi karasularında olduğunu ileri sürdü. Türkiye ise Bodrum yarımadasına çok yakın olan adaların kendisine ait olduğunu belirtti. Yunanistan Ordusu, doğudaki adacığa asker çıkarıp, bayrak dikti. Bunun üzerine iki ülkenin deniz kuvvetleri, adanın çevresinde konuşlandı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, ‘O bayrak iner, o asker gider’ diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri’nin savaşa hazır olduğunu belirtti ve 30 Ocak 1996 gecesi adaya asker çıkarılmasını istedi. Türk SAT ve SAS komandoları Doğu Kardak’ı kuşatan Yunan donanmasının arasından geçerek yandaki ikinci adaya (Batı Kardak) gece operasyonu ile Türk bayrağını dikti. İki ülke savaşın eşiğine geldi. ABD Başkanı Bill Clinton’un telefonu ve Amerikan delegesi Richard Holbrooke ile NATO Genel Sekreteri Javier Solana’nın girişimleriyle tansiyon düşürüldü ve kriz öncesine dönüldü. Ancak halen Kardak’ın kime ait olduğu konusunda verilmiş bir karar yok.