BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

Bir kadeh şarapta 'Makedonya' fırtınası

Makedonya adının kullanımı konusunda Yunanistan ile komşusunu Adalet Divanı'na gitmek zorunda bırakan tartışma şarap sektörünü de vurdu.

Abone ol

Uluslararası Adalet Divanı, bugünlerde Avrupa'nın en inatçı sorunlarından birini ele alıyor: Makedonya'ya Makedonya denebilir mi?

Yunanistan, yirmi yıldır, bu soruya "hayır" yanıtını veriyor. Gerekçe ise Yunanistan'da aynı ismi taşıyan bir bölge olması ve komşu ülkenin Makedonya adını alması halinde bunun toprak bütünlüğüne bir tehdit olacağı korkusu.

Atina, bu nedenle Makedonya'nın -Makedonya ismiyle- NATO ve Avrupa Birliği'ne üyelik başvurularını engelledi.

Bu siyasi tartışma, hayatın her alanına yayılır oldu.

Ülkenin en büyük şarap üreticisi olan Skovin bağları da bu kavgadan payını aldı.

Skovin bağlarının şarapları yıllardır burada aynı şekilde üretiliyor.

17 milyon litre beyaz şarabın çelik tanklarda gereken ısıda bekletilmesi, tadı ve kokusunun tıpatıp aynı olduğunun onaylanması şart.

Üretilen şarabın markasını hatırlamak kolay: Makedonya beyazı ve Makedonya kırmızısı.

Ancak bu isim şarabın Avrupa Birliği'ne ihracatında sıkıntı yaratıyor.

Çünkü Yunanistan ithalatçıları şarabı satın almamaları için uyarıyor, "Makedonya ismi kullanıldığı için telif sorunu var." diyor. En büyük müşteri olagelen Almanya'nın alımları bu tartışma nedeniyle büyük oranda azalmış.

"Çok üzgünüz. Makedonya beyazı, Makedonya kırmızısı markaları konusunda çok hassasız. Çünkü Makedonya ismini taşımaktan gurur duyuyoruz." diyor üreticiler.

Ordu da sıkıntıda

Başkent Üsküp'te eğitim gören Makedon ordusu da bu tartışmanın mağdurlarından biri.

İsim tartışması Üsküp'te graffitilere de yansıyor

Ordu NATO'ya girmek için gerekli standardı yakalamış. Ancak Yunanistan, Makedonya'nın -adını değiştirmediği müddetçe- hem NATO hem de Avrupa Birliği'ne üyeliğini veto ediyor.

Atina, Makedonya Cumhuriyeti adının, Yunanistan'ın kuzeyindeki Makedonya bölgesini ilhaka yönelik anlamlar taşıyabileceğini, bunun toprak bütünlüğü için tehdit olacağını, Üsküp'ün taviz vermesi gerektiğini söylüyor.

Makedon Dışişleri Bakanı Antonio Milososki "Taviz, siz birilerinin girmek istediği örgütlere zaten üyesiniz diye onların girişini engellemek için şantaj yapmanızı gerektirmez. Biz kendi ülkemizin ismi konusunda Yunanistan'ın dayattığı bir çözüme razı olmak istemiyoruz. Çünkü bu bizim ülkemiz." diyor.

Makedonya'dan güneye doğru gittiğinizde Yunanistan'a varıyorsunuz.. Ya da diğer Makedonya'ya... Başkenti Selanik olan bu bölgede, ulusal kimlik bir gurur nedeni...

Buranın Yunan sakinlerinden Pari, "Sadece bir tane Makedonya vardır. O da Yunanistan'a bağlıdır. Bağımsız bir Makedonya devleti diye bir şey yoktur. Üsküp bizim tarihimizi, sembollerimizi çalmaya ve bölgemiz üzerinde hak iddia etmeye çalışıyor." diyor.

Yunanlıların büyük bölümü de aynı görüşte...

"Makedonya demek Selanik demek, Üsküp değil" diyorlar.

Yirmi yıllık bu anlaşmazlık çözülünceye kadar daha kaç şişe şarap heba olacak, kim bilir...

Ama Makedonya hangi ismi alırsa alsın, bu anlaşmazlığın bir adı var: ulusal gurur.. Ve ulusal gurur da nihayetinde kolay yutulacak bir lokma değil..