Sağlık Bakanı Recep Akdağ, muayene katkı paylarının artacağını açıkladı...
Abone olÇeşitli kalemlerde ÖTV miktarını artıran ve "zam değil, güncelleme" açıklaması yapan hükümet bir zam da sağlık alanında yaptı. Yeni düzenlemeye göre aile hekimi reçete yazarsa daha önce katkı payı ödemeyen hastanın cebinden artık 3 lira çıkacak. Acile giden hasta hiçbir işlem yapılmaz ve sadece reçete yazılırsa 6 lira ödeyecek. Yani katılım payı 1 lira artacak.
Hükümetin 35 milyar lirayı bulan sağlık harcamalarını frenlemek için aldığı tedbirler yolda. Yolu hasteneye düşenlerin ödeyeceği muayene katkı payları artırılıyor. Buna göre, aile hekimlerinin yazdığı ve daha önce tahsil edilmeyen 3 liralık reçete parası hastadan alınacak. Ayrıca devlet ve üniversite hastanelerinde muayene olanlar, reçete yazıldığında katkı payı olarak artık 8 değil, 9 lira ödeyecek. Acile gidildiğindeyse hiçbir işlem yapılmadıysa daha önce 5 lira olan katkı payı 6 liraya çıkacak.
O DA ZAM DEĞİL DEDİ...
Sağlık Bakanı, "Amaç israfın önüne geçmek" dedi. Akdağ, "Acillerimizde inanılmaz gereksiz başvuru var. Hastane başvurularının yüzde 30'u acil başvurusu haline geldi. Acilde para almıyoruz çünkü. 3 liralar, katkı parasının 1 lira artırılması gibi teknik müdahaleler bundan sonra da yapacağız. Bunun sebebi kamuya para toplamak değil, israfı önlemek" diye konuştu.
Bakan Akdağ, bir süredir tartışma yaratan tam gün yasasıyla ilgili de yeni bir uzlaşmaya varıldığını açıkladı. YÖK ile varılan mutabakata göre, üniversitelerde öğretim üyelerine "sözleşmeli" statüsünün çerçevesi belirlendi. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "Öğretim üyesi tamamen ilişkisini koparacak üniversiteden. Dışarıda çalışmak isteyen dışarıda çalışacak. Ancak kendi fakültesinde, sözleşmeli olarak teorik ve uygulamalı eğitim yaptırabilecek" dedi. Yani muayenehanesini tercih eden ama üniversitede çalışmasına devam etmek isteyen bir doktor, tahtada eğitim verecek. Eğitimi hasta muayenesi ve ameliyatı içeriyorsa onu da yapabilecek.