Kapalı alanlarda sigara içme yasağı, bazı tiryakilerin sigarayı bırakmasını, bazılarının ise azaltmasını sağladı.
Abone olTütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu rakamları, 19 Temmuz 2009'da kapsamı genişletilen yasağın olumlu sonuçlar verdiğini ortaya koydu. Kurumun verilerine göre, tiryakiler geçen yıl 2008'e oranla 15 milyon paket daha az sigara tüketti. Gelişmeyi sevindirici bulan Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sefa Saygılı, uygulamanın kararlılıkla devam etmesi gerektiğini söylerken Türkiye'de her yıl 114 bin kişinin sigara yüzünden hayatını kaybettiğini vurguladı.
9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Doç. Dr. Sefa Saygılı'nın verdiği bilgiye göre Türkiye'de sigaraya başlama yaşı 11, tiryaki sayısı ise 23 milyon. Tütün kullanımını yasaklayan kanunun ikinci yılında kafeterya, restoran ve barlarda sigara içme oranı yüzde 99 düştü. Kanunla birlikte 4 ayda sigara satışları yüzde 30 azaldı. Temmuz ayından bu yana en çok özel işletmeler denetlendi. 181 bin özel işletme, 13 bin kamu kurumu ve 8 bin toplu taşıma aracında denetim yapıldı. Dört aydaki 203 bin denetimde binden fazla ceza kesildi.
"Sigarayı bırakmaya karar vermek, bir gün bütün bağımlıların karşı karşıya kalacağı bir sorundur." diyen Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sefa Saygılı, tiryakilikten kurtulmanın ipuçlarını verdi: "En önemli şart motivasyon. Kişi motivasyonunu sürekli yüksek tutmalı, bunu bir refleks olarak yaşamının odağına yerleştirmeli. Aynen bir boks maçı gibi, gardını düşürdüğü anda yumruğu burnuna yiyeceğini bilmeli. Sigarasız yaşamı, hayatının en önemli kararı olarak hep canlı tutmalı."
Açık tütün satışına 57 bin TL'lik rekor ceza
Bilecik'te büfe işleten Resul Mambaki (30), işyerinde açık tütün sattığı için 57 bin TL cezaya çarptırıldı. Türkiye'de bu meblağda ceza kesilen ilk kişi olan Mambaki, yargıya başvurdu. Bozüyük'te ihbar üzerine harekete geçen polis, Kasımpaşa Mahallesi'nde gıda ve tütün mamulü satan Mambaki'nin dükkânına baskın düzenledi. Operasyonda 80 kg açık tütün ve sarılmaya hazır sigara kâğıdı ile filtreleri ele geçirildi. Yapılan incelemede, malların faturalı olduğu, işyeri sahibinin ilgili makamlardan açık tütün hariç, kuruyemiş ve tütün mamulleri satış belgesi aldığı tespit edildi. Ancak, yetki belgesi olmadan açık tütün satışının yasal olmadığını gerekçe gösteren ekipler, durumu kaymakamlığa bildirdi. Kaymaklık da Mambaki'ye 'yetki belgesi almadan tütün satmak'tan 57 bin 232 TL ceza kesti. Rekor ceza karşısında şoke olan Mambaki, konuyu yargıya taşıdığını söyledi.