BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Bir gün herkes ‘sanık’ olacak

Adalet Bakanlığı'nın suç oranına ilişkin olarak ortaya koyduğu veriler iç karartıyor. Bakanlığın istatistiklerine göre durum böyle giderse toplumun çoğu sanık olacak...

Abone ol

Adalet Bakanlığı verilerine göre, 1986 yılında şüpheli ya da sanık sayısı Türkiye nüfusunun yüzde 2’sini oluşturuyordu. 1993’te bu oran yüzde 3’e yükseldi. Aynı artış hızıyla 33 yıl sonra toplumun tamamı şüpheli ya da sanık olacak.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, Türkiye nüfusunun yüzde 3’ünün yüksek işkence ve kötü muamele riskiyle karşı karşıya bulunduğunu saptadı. Başkanlığın bastırdığı broşürlerde, yetkililerden sanık ve şüphelilerin haklarının ihlal edilmemesi, vatandaşlardan da haklarını aramasını istendi.

Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, işkence ve kötü muameleye maruz kalma riski en yüksek grupları belirledi.

Şüpheli ve sanıklar, cezaevindeki hükümlüler, akıl hastanelerinde yatan hastalar, bakım ve yetiştirme yurdunda bulunanlar işkence ve kötü muamele bakımından yüksek risk içeriyor.


2 MİLYON ŞÜPHELİDEN 50 BİN SUÇLU

Adalet Bakanlığı Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre; 1986’da 1 milyon 79 bin kişi şüpheli veya sanık olurken, bunun genel nüfusa oranı yüzde 2 idi. Ancak geçen yıllar içinde bu rakam arttı. 2003 yılında 2 milyon 109 bin kişi şüpheli veya sanık oldu. Sadece bir yıla ait bu rakam ise nüfusun yüzde 3’üne karşılık geliyor. Bu kişilerden 50 bininin suçlu olduğu tespit edildi. Yetkililer, artışın devam etmesi halinde 33 yıl içinde toplumun tamamının şüpheli veya sanık olabileceğini ifade ediyor.

Bu tespitlerin ardından şüpheli ve sanık hakları için harekete geçen İnsan Hakları Başkanlığı, 300 bin adet broşür bastırarak tüm Türkiye’ye dağıttı. Şüpheli ve sanık tanımlarına yer verilen broşürde, haklar 63 madde olarak sıralandı. Broşürde yetkililerden bu haklara uymaları istendi

Kaynak: