BIST 10.075
DOLAR 35,32
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  MEDYA

Bir gazetecinin tükendiği an

Uyuşturucu ile ilgili haber yapmaya giden gazeteci mahalle arkadaşını görünce şoke oldu

Abone ol

Okullardaki uyuşturucu tehdidiyle ilgili haber yapmak üzere Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne giden Yeni Şafak muhabiri Oktay Mehmet bir bağımlı ile görüşmek istedi. Karşısında 20 yıl önceki mahhale arkadaşını görünce dondu kaldı. İşte Metmet'in ağzından o dramatik anın ayrıntıları:

"Okullardaki uyuştucu tehdidiyle ilgili haber yapmak üzere Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne gittim. Haber kaynağım bana, 17 yıl boyunca uyuşturucu kullandıktan sonra tedavi görerek kurtulmayı başaran eski bağımlı K.B. ile görüşebileceğimi söyledi, telefonunu verdi. Önce telefonla aradığım K.B. ile sözkonusu hastanenin bahçesinde buluşmak üzere randevulaştık. Kararlaştırdığımız gün ve satte randevu yerinde beklemeye başladım. Bana doğru yaklaşan iri yapılı adamla aramızdaki mesafe kısaldıkça, dizlerimin bağı çözülmeye başladı. Duraksaya duraksaya yürümesinden onun da benzer şeyler yaşadığını tahmin ettim. İyice yaklaşıp tanınma mesafesinde göz göze geldiğimizde ikimiz de donakaldık. Hikayesini yazmak üzere buluştuğum kişi, 20 yıl önce mahalleden en yakın arkadaşım K.B.'den başkası değildi. Kollarımızı açıp birbirimize sarıldık ve uzun süre öylece kalakaldık. O an ikimizin de gözünden yaşlar süzülmeye başladı.

ARKADAŞ KURBANI

Bana uzun süredir görmediği bazı arkadaşları sordu, bildiklerimi söyledim, benim bilmediklerimi de o söyledi. Çevresindeki madde bağımlısı olan bazı arkadaşlarının intihar ettiğini, bir kısmının da yüksek dozda uyuşturucu aldığı için hayatını kaybettiğini anlattı.

K.B'nin hikayesi, tüm uyuşturucu kullanan gençlerin hikayelerinden çok farklı değil. 7 yaşındayken babası yurtdışına gitmiş ve bir daha geri dönmemiş. Para göndermediği için, çalışmak zorunda kalan annesi, K.B'ye yeterli ilgiyi gösterememiş. Başarılı bir öğrenci olan K.B, uyuşturucuyla, 13 yaşında, bir hapla tanışmış. Okulda uyuşturucu kullanan bir arkadaş grubuna dahil olmuş. Bir arkadaşı ona, "Madde kullanırsan tüm sıkıntılarından kurtulursun. Hayatı toz pembe görürsün" demiş. İkinci gün arkadaşları ona, bir kutu hapı bedava vermişler. Önce gerçekten sıkıntılarından kurtulduğunu düşünmüş. Ama sonra... Sıkıntıların bitmek bir yana, dağ gibi büyüdüğünü, etrafındaki insanların bir bir yok olduğunu, herkesin kendisine hastalıklı muamelesi yaptığını fark etmiş.


YAZA EVLENİYORUM

K.B., 30 yaşına geldiğinde, uyuşturucunun etkisi ile adeta 'yaşayan bir ölü' haline geldiğini ve nasıl tedavi olduğunu şöyle anlatıyor: "Hiç bir amacım yoktu. Yıllarca intihar etmekle yaşamaya devam etmek arasında bocalayıp durdum. Sonunda kendimi AMATEM'e attım. Dönemin AMATEM Şef Yardımcısı Defne Tamay, Psikolog Behice Boran ve Doç. Dr. Kultegin Öger'in de desteğiyle sağlığıma kavuştum. Ailem ve dostlarımla ilişkilerim düzeldi. Kendime iş buldum. En güzeli, nişanlandım ve yaza düğünüm var."


'Bir defadan bir şey olmaz' diyorlar


Okullarda uyuşturucu kullanımının yaygınlaştığına ilişkin haberler, son günlerde sık sık gündeme geliyor. Okullarda öğrencilere, uyuşturucu kullanımının, insanlar ve aileler üzerinde yolaçtığı tahribata yönelik kampanyalar düzenleyen Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, daha önce uyuşturucu kullanmış ve büyük bir mücadele vererek kurtulmayı başarmış kişilerden de yararlanıyor. K. B., "Gençler maddeye önce sigara, ardından hap ile başlıyor, esrar, eroin, kokain gibi ağır uyuşturucularla devam ediyor. 'Bir defadan bir şey olmaz' denilerek alınan uyuşturucunun mutlaka devamı geliyor" diyerek aileleri uyarıyor.



'Bilen birisi'nden dersler...


17 yıl boyunca uyuşturucu kullandıktan sonra kurtulmayı başaran bağımlılardan biri olan K.B. şimdi, tedavi gören bağımlılara ağabeylik yapıyor, gençlere, uyuşturucunun yolaçtığı kötülükleri ve tahribatları anlatıyor. Zaman zaman da okullara giderek, öğrencilere, 'bilen biri' olarak uyuşturucunun zararlarını anlatıyor. K.B, uyuşturucu bağımlılığının, ailelerin yakın takibi sonucu önlenebileceğini söylüyor. Ailelere, çocuklarını adeta markaja alarak, dedektif gibi yakın takibe alması gerektiğini tavsiye eden K.B, "Birçok bağımlı, 'deli' damgası yememek için AMATEM'e başvurmuyor. Yeter ki onlar uyuşturucu illetinden kurtulmaya karar versinler. AMATEM'in dost eli kendilerine uzanacaktır" diyor. İstanbul'da gençler arasına madde kullanımın, Gaziosmanpa, Esenler ve Bağcılar gibi varoş semtlerinde daha yaygın olduğunu anlatan K.B, "Bazı semtlerde madeye başlama yaşı 12'ye kadar indi" diyor. "

Haber: Oktay Mehmet
Kaynak:www.yenisafak.com