BIST 9.300
DOLAR 34,35
EURO 36,35
ALTIN 2.827,40
HABER /  GÜNCEL

Bir doktordan tüyler ürperten iddia

Tuncer, piyasada bulunan bebe bisküvilerinin içinde, kansorojen madde olduğunu iddia ediyor..

Abone ol

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof Dr. Murat Tuncer, annelerin bebeklerini beslemekte kullandığı bebe bisküvileri için müthiş bir iddia  attı ortaya.

Kanserin en önemli nedenlerinden sayılan beslenmenin kontrol altına alınmasının, kanser riskini azaltmanın en önemli ve kolay yollarından biri olduğunu vurgulayan Tuncer, besinlerde bulunan kanserojen maddelere dikkat çekti.

Özellikle, yapılış tarzı nedeniyle bebe bisküvilerinin kanserojen madde içerdiğini söyleyen Tuncer, piyasada bulunan bebe bisküvilerinin şu anda Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı'nda incelendiğini kaydetti.

Yağ içeren maddenin fırınlanmasında hata olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tuncer, çok yüksek ısılarda kavrulan yağların, ''akrilamid'' denilen bir kanserojen maddeyi ortaya çıkardığını ifade etti.

Bebe bisküvilerinin de fırınlanması nedeniyle yüksek ısıya maruz kaldığını ve bu maddenin ortaya çıktığını söyleyen Tuncer, bunun özellikle bebek yaşlarda alınmasının çok tehlikeli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Tuncer, ''Özellikle dışı çok kavrulmuş, yağlı yiyecekler, patates kızartmaları, ateşte pişmiş etler, çifte kavrulmuş bisküviler bunlar hep kanserojen içeriyor'' dedi.

Bebeklere, bisküvinin yerini tutacak yeni beslenme türlerinin belirlenmesi için çalışıldığını ifade eden Prof. Dr. Tuncer, bebeklerin bisküvi yemeleriyle ilgili şu anda herhangi bir olumsuz vakaya rastlamadıklarını, ancak vaka olmadan önlem almak zorunda olduklarını kaydetti.

''ANALİZ SONUÇLARINA GÖRE YASAKLANACAK''

Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı'nda analizlerin devam ettiğini anlatan Tuncer, ''Analizlerde sağlık açısından ciddi boyutta kanserojen çıkarsa bisküviler yasaklanacak veya pişirme sistemleri değiştirilecek. Daha az ısıda hidrolize edilerek, düşük ısılarda, kavrulmadan pişirilmesi sağlanacak, yağ oranı azaltılacak'' diye konuştu.

Bilinçli beslenmek ve kanserden korunmak için sebze-meyve tüketilmesini, etlerin ateşte kızartılması yerine haşlama şeklinde pişirilmesini öneren Tuncer, kebap türlerinden de uzak durulmasını istedi.

AKRİLAMİD NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yetişkin insanın kilo başına günde bir miligram akrilamid (acrylamid) almasının tehlikeli olmadığını açıkladı.

1994 yılından beri beslenme uzmanlarınca kansere yol açan maddeler arasında sayılan akrilamid, plastik yapımında kullanılan yapı taşlarından. Bu yapı taşı, aşırı ısıda pişirilen, kızartılan, kavrulan besin maddelerinde görülüyor.

Bu madde, hayvanlarda genetik yapıyı bozup, kansere ve sinir zedelenmesine neden oluyor.

DSÖ'ye göre, önce İsveç'te, ardından Norveç, İsviçre, İngiltere ve Amerika'da yapılan araştırmalarda, akrilamid cips, patates kızartması, kurabiye, tahıl ve ekmek gibi bazı nişastalı besinlerde görüldü. Patates kızartması, cips, ekmek ve işlenen tahıllar gibi besinlerdeki akrilamid maddesi 120 derecenin üstünde pişirildiğinde ortaya çıkıyor.