BIST 9.937
DOLAR 35,18
EURO 36,68
ALTIN 2.967,94
HABER /  EKONOMİ

Bir devlet iflas etti ekonomi çevreleri şokta

Dünya bir devletin iflasına tanıklık ediyor, Arjantin devleti temerrüte düştü işte iflastaki ülke.

Abone ol

Vadesi gelen 1.3 milyar dolarlık tahvilin geri ödenmesini talep eden kreditörlerle yaptığı ikinci görüşmeden de sonuç alamayan Arjantin temerrüte düştü. Ekonomi çevreleri bu haberle sarsılırken, Arjantin 32 yıl içinde 3'üncü kez iflasa düşmüş oldu.

Arjantin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof, dün vadesi gelen 1.3 milyar dolarlık tahvilin geri ödenmesini talep eden kreditörlerle son kez biraraya gelerek borcun yeniden yapılandırılmasını görüştü.

İkinci toplantıdan da sonuç çıkmadı. Bu durum üzerine kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors, Arjantin'in kredi notunu 'tercihli temerrüd' olarak açıkladı. Böylelikle Arjantin 32 sene içinde üçüncü defa iflasa düştü.

EKONOMİ BAKANI: "TEKNİK OLARAK İFLAS DEĞİL"

Ülkesinin 30 Haziran vadeli faiz borçlarını ödediğini söyleyen Arjantin Ekonomi Bakanı Kicillof ise teknik olarak iflas etmediklerini belirtti.

TEMERRÜT NEDİR
Temerrüt borç alan bir kişinin, kuruluşun ya da ülkenin borçlandığı kişiye verdiği taahhütleri yerine getirememesi durumu olarak tanımlanıyor. Bir ülkenin temerrüde düşmesi durumunda tahvil yatırımcıları ödemelerin acilen yapılmasını talep edebiliyor. Bunun dışında ülke uluslararası piyasalardan borçlanamaz hale gelebiliyor. Bunun sonucunda da kamu çalışanlarının maaşlarının ödenememesine kadar varan bir kriz patlak verebiliyor.


ARJANTİN DEVLET BAŞKANI: "AKBABALAR"


Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner da "Akbabalar" dediği kreditörleri ülkenin borç meseleninden yararlanıp kar peşinde koşmakla suçladı.

İLK GÖRÜŞME NEW YORK'TA YAPILMIŞTI

Ülkenin Ekonomi Bakanı Axel Kicillof, Salı gecesi kreditörlerle New York'ta uzun bir toplantı yapmış ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamamıştı.

Arjantin'in istekleri borcun yeniden yapılandırılması ve faiz geri ödemelerinde kesinti yönünde. Daha önce kreditörler konuyu ABD'de mahkemeye götürmüş ve Arjantin hükümetine dava açmıştı. Mahkeme ise, Çarşamba gününe kadar uzlaşı sağlanmaması durumunda Arjantin'in talep edilen ödemeyi yapması gerektiğine hükmetmişti.