BIST 9.949
DOLAR 35,17
EURO 36,70
ALTIN 2.972,98
HABER /  DÜNYA

Bir bu eksikti! Çin de savaş gemisi yolluyor

Çin’in müdahalesiyle ABD'nin bölgesel çatışmalar ile ilgili tutumunun değişmek durumunda kalabilir.

Abone ol

İNTERNET HABER- Geçtiğimiz hafta Çin’in Suriye kıyılarına muhtemelen Tzinganşan isimli helikopter gemisini gönderdiği haberi kamuoyunda bomba etkisi yaratmıştı. Rusya'nın Sesi Radyosu'nun haberine göre bu iddianın doğru olması halinde Çin’in müdahalesiyle ABD'nin bölgesel çatışmalar ile ilgili tutumunun değişmek durumunda kalabilir. 

Rusya Strateji ve Teknolojiler Araştırma Merkezi uzmanı Vasiliy Kaşin’e göre muhtemelen yakında Çin Rusya’nın yaptığı gibi filosunu varlığını göstermesi, Batı’nın baskı uyguladığı müttefiklerine siyasi destek vermesi ve onlara yardım sağlaması için kullanmaya başlayacak.

Gelecekte böyle operasyonların Rusya ile birlikte yapılacağı ve son yıllarda gerçekleşen çok boyutlu Rus-Çin tatbikatlarının ta böyle senaryo için hazırlıkların yapılmasını amaçladığı ihtimali dışlanmamalı.

2011 YILINDA LİBYA AÇIKLARINA GİTMİŞTİ

Çin daha önce de savaş gemisini çatışma bölgesine göndermişti. 2011 yılında Aden Körfezi’ndeki Çin gemilerinden füze fırkateyni Libya kıyılarına bu ülkeden Çin’li vatandaşların tahliye güvenliğinin sağlanması için gönderilmişti.

SURİYE'DE SADECE 46 ÇİN VATANDAŞI VAR

Ama şimdiki durumda Çin savaş gemisinin Suriye kıyılarına gönderilmesinin farklı sebepleri olabilir. Çin medyasında yer alan haberlerine göre Ağustos ayının sonu itibariyle Suriye’de sadece 46 Çin vatandaşı bulunuyordu. Onların tahliyesinin 28 tonluk helikopter gemisi tarafından gerçekleştirilmesinin anlamı yok. O kadar az sayıda insan komşu ülkeye arabalarla, sonra da hızlı bir şekilde uçakla Çin’e tahliye edilebilir.

RUSYA DÜZENLİ OLARAK ASKERİ GEMİLERİNİ YOLLUYOR

Rusya Suriye kıyılarına düzenli olarak çıkarma gemilerini gönderiyor. 4 Eylül’de Rus-Suriye’li askeri teknik işbirliği durumunu yakından izleyen bir kaynak ta bu gemilerde Suriye’ye silah sevkiyatlarının gerçekleştirildiğini bildirmişti. Rusya, geçen yıl İngiltere’nin Suriye ordusu için tamir edilmiş helikopterleri taşıyan Alaid isimli nakliye gemisinin Suriye’ye girmesini engellemesinin ardından bu amaçla çıkarma gemilerini kullanmaya başlamıştı.

Suriye’ye düzenli olarak gerçekleştirilen seferler sınırlı sayıdaki pek büyük olmıyan gemilerden oluşan Rus filosunun çıkarma kuvvetleri için çeşitli sorunlar yaratmaktadır. Yine de ABD’nin Suriye’de olası operasyon hazırlıklarını yaptığı koşullarda ülke kıyılarına iki çıkarma gemisi daha gönderildi. Gerekirse Rus vatandaşlarının Suriye’den tahliye edilmesi için kullanılabilir.

ÇİN'İN LİDER ROLÜ ÜSTLENME ÇABASI

Suriye hükümetinin dış baskıyla mücadelesine verdiği siyasi destek ile Çin’in gelişmekte olan ülkelerde artan etkisi dünya politikasının en önemli ve güncel konularında daha aktif tutumu sergileyeceğini göstermiş oldu. Belki de yakın gelecekte Çin’in koalisyon operasyonlarında daha aktif şekilde katılımını göreceğiz ve bir durumda Çin’in lider rolünü üstlenebileceği ihtimalinin dışlanmaması gerekiyor.