BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,58
ALTIN 3.020,80
HABER /  SAĞLIK

Bir banknotta kaç bakteri var dersiniz!

Para, hastalık taşıyıcısı olabilir. Bir banknot, üzerinde taşıdığı binlerce bakteri nedeniyle birçok hastalığa neden olabiliyor. Peki korunmak mümkün mü?

Abone ol

Bir banknotun üzerinde 26 bini aşkın bakteri var.

Oxford Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, bu bakteriler grip, solunum ve idrar yolları enfeksiyonlarına kadar birçok hastalığa neden olabiliyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, ''Nasıl ki sıtmada sivrisineğin nasıl bir rolü varsa paranın da böyle bir rolü olabilir. Paranın özellikle bulaştırıcılıkta önemli bir rolü olabilir. Mide, bağırsak yollarını tutan hastalıklar ishale neden olan hastalıklar daha ön planda olacaktır'' dedi.

Birkaç haftadır salgın haline gelen grip de elden ele dolaşan para yoluyla bulaşabiliyor. Yeni basılmış banknotlarda bile yaklaşık 2 bin 500 bakteri bulunuyor.Uzmanlara göre, Türkiye'deki paralar Avrupa ve Amerika'daki paralardan daha fazla mikrop taşıyor.

NEDEN TÜRK PARASI DAHA BURUŞUK?

Ergönül, bu konuda ise, ''Türkiye'deki parayı Amerikan dolarıyla karşılaştırdığınızda çok daha buruşuk ve eskimiş görebilirsiniz insanların bunu saklamasıyla da ilişkili'' değerlendirmesinde bulundu.

Paradan bakteri bulaşmaması için basit önlemler alınabilir.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, ''Paraların iyi saklanması en önemli önlemlerden bir tanesi cüzdan taşımak, her fırsatta ellerin yıkanması iyi bir önlem olacaktır'' dedi.