Roman Çalıştayı'nın sonuç raporu açıklandı. Raporda, Romanların beklenti ve eleştirileri yer aldı. Romanlar da 'açılım' istiyor...
Abone olDevlet Bakanı Faruk Çelik öncülüğünde 10 Aralık 2009’da Türkiye’nin 36 ilinden, 5 federasyon ve 80 dernek temsilcinden oluşan 120 kişilik Roman grubunun bir araya geldiği Roman Çalıştayı’nın sonuç raporu açıklandı. Raporda, Romanların beklenti ve eleştirileri yer aldı.
BAŞBAKANA MEKTUP YAZDI
Başbakan Erdoğan’a yazdığı mektupla Demokratik Açılım kapsamında Romanların da alınmasını sağlayan İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, mutlu sona ulaştığını belirterek “Artık Kürt çalıp, çingene oynamayamayacak” dedi. Cıstır, Anayasa’nın 10. Maddesinin tanıdığı “eşit haklar”a kavuşacak olmaktan mutlu olduklarını belirterek, artık, şopar, esmer vatandaş, çingene diyerek Romanlara ayrımcılık yapanlara ceza verilebileceğini belirtti.
ÖN YARGILI YAKLAŞIM VAR
Sonuç raporuna göre, “yaşadıkları sorunların temelinde eğitim noksanlığını gören Romanlar, daha iyi eğitim almak ve saygı görmek istediklerini” vurguluyor. Roman toplumu içindeki evlilik yaşının 12-13’lere düşmesinin eğitimsizlikte temel rol oynadığını kabul eden Romanlar, çocuklarına yönelik ön yargılı yaklaşımın onları okuldan soğuttuğu görüşünde.
Roman açılımı için beklenenler
• Romanlara yönelik ayrımcılığın suç sayılması için yasal düzenleme yapılmalı.
• Cuma hutbelerinde Romanlar işlenmeli ve ders kitaplarında Romanlarla ilgili bilgilere yer verilmeli. Üniversitelerde Roman Enstitüleri kurulmalı.
• Eğitim bursu, dershane, mahallelere yönelik kreş ve etüt merkezleri gibi çalışmalar gerçekleştirilmeli.
• Çocukların eğitim kurumlarında yaşadıkları ‘’ayrımcılığa’’ mani olunmalı. Gezici eğitim araçları Romanların bulunduğu bölgelerde faaliyet göstermeli. Okuma yazma bilmeyenlere, özellikle de kadın nüfusa eğitim verilmeli. Üniversiteyi kazanan kişilere burs verilmeli.
• Uyuşturucuya karşı Romanların yaşadığı bölgelerde bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı.
• İşsizlik sorununa karşı mesleki eğitim
faaliyetleri yürütülmeli.
• Müzisyenler sosyal güvenceye kavuşturulmalı.
• TOKİ, Romanlara çok katlı binalardaki geniş daireler yerine, yaşadıkları yerlerde bütçelerine uygun dar ancak bahçeli evler yapmalı.
• Yerel yöneticiler, Romanlarla daha fazla diyalog kurmalı.