BIST 9.227
DOLAR 34,37
EURO 36,51
ALTIN 2.873,36
HABER /  GÜNCEL

Binlerce memura tazminat müjdesi

Af kanununa memurlar da eklendi, binlerce çalışana tazminat hakkı getirildi. Sözleşmeli de bu habere sevinecek!

Abone ol

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ‘af’ kanunu olarak nitelendirilen tasarıya 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Değişiklik de eklendi. Böylece ‘af’ tasarısı, torba yasa tasarısına dönüştü. Tasarı, eşi çalışmayan yaklaşık 200 bin sözleşmeli personele aylık 109 lira aile yardımı öngörüyor.

KİT’lerde çalışan müdür, müdür yardımcısı, uzman, daire başkanı personele de 560 lira ek tazminat getiriyor. Sendikalı memurlara da Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda 4 defa 45’er lira toplu görüşme ikramiyesi verilecek.

Dün akşam TBMM Başkanlığına sunulan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, 113madde ile 7 geçici maddeden oluşuyor. Tasarının en önemli düzenlemelerinden birini ise 40 yıllık Devlet Memurları Kanunu’ndaki değişiklik oluşturuyor.

200 BİN SÖZLEŞMELİYE 110 LİRA

Hürriyet'ten Aysel Alp imzalı habere göre tasarı yasalaşırsa, eşi çalışmayan yaklaşık 200 bin sözleşmeli personel, aile yardımı ödemesinden yararlanacak. Böylece Ocak ayından itibaren aylık 109 lira, Temmuz’dan sonra ise aylık 129 lira aile yardımı almaya hak kazanacaklar.

6 BİN KİŞİYE 560 LİRA

KİT’lerde 1 sayılı cetvele tabi müdür, müdür yardımcısı, baş uzman, uzman, daire başkanı gibi personele ödenen ek tazminat oranı yüzde 100’den yüzde 200’e çıkacak. Böylece bu kapsamdaki personelin maaşı 560 lira oranında artmış olacak. Memur Sen yetkilileri bu statüde çalışan yaklaşık 6 bin personel olduğunu tahmin ediyorlar.

İTFAİYECİ AYRIMI KALKIYOR

Devlet Hava Meydanları, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu ve KİT’lerde çalışan itfaiye personeli yardımcı personel sınıfından çıkarılarak belediyelerde olduğu gibi ‘genel hizmet sınıfında’ yer alacaklar. Böylece emekli olduklarında 100 lira daha fazla maaş alma imkanına kavuşacaklar.

180 LİRA piyangosu

Sendikalı MEMURLARA Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda 4 defa 45’er liradan toplu görüşme ikramiyesi verilecek. Böylece sendikalı memur yıllık 180 lira sendikalı ikramiyesi alacak. Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili düzenlemeyi iptali nedeniyle sendikalı memurların bu ödeneği kesilmişti.

ŞEHİR DIŞINA ÇIKAN İZİN ALMAYACAK!

Memurlar, oturdukları ilin dışına gitmek için amirinden izin almak zorunda kalmayacak. Toplu şikayette bulunmak, yasaklanmış yayını görev yerinde bulundurmak, gibi eylemler nedeniyle disiplin cezası almayacak.

CEZAYA İTİRAZ!

Memurların haklarında verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı ‘bir üst disiplin amirine’ gitme uygulaması son buluyor. Bunun yerine hakkında ceza verilen memur itirazını doğrudan sendika temsilcilerinin de bulunduğu ‘disiplin kuruluna’ yapabilecek.

HAVUZDA BEKLEMEYE SON

Mevcut yasanın 91. maddesinde yapılan değişiklikle, kadrosu kaldırılan memurların en geç 6 ay içinde kendi kurumlarında niteliklerine uygun bir kadroya atanmaları, değilse yine aynı süre içinde Devlet Personel Başkanlığınca uygun bir kadroya atanmaları şartı getiriliyor.

ÖZÜRLÜNÜN ÇALIŞMA SÜRESİ

- Yasanın 100. maddesine eklenen fıkrayla özürlü memurların çalışma sürelerinin merkezde üst amir, taşrada mülki amirler tarafından farklı belirlenebileceği hükmü getiriliyor ve şöyle deniyor:

“Ancak özürlüler için; özür durumu, hizmet gerekleri, iklim ve ulaşım şartları göz önünde bulundurulmak suretiyle günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süreleri merkezde üst yönetici, taşrada mülki amirlerce farklı belirlenebilir.

Ayrıca memurların yürüttükleri hizmetin özelliklerine göre, bu madde uyarınca tespit edilen çalışma saat ve süreleri ile görev yerlerine bağlı olmaksızın çalışabilmeleri mümkün olacak. Bu hususa ilişkin usûl ve esaslar, Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenecek.

- Yasanın 101. maddesi de değiştirilerek, günün 24 saatinde devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan memurların çalışma saat ve şekillerinin Devlet Personel Başkanlığı izni olmaksızın kurumlarınca düzenlenmesine imkan tanınıyor.