Yeni iş sağlığı ve güvenliği yasasına göre sorumluluklarını yerine getirmeyen işletmelere cezalar verilecek.
Abone olİZMİR Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Kadri Kabak acı bir olay yaşanmadan ya da idari para cezasına muhatap olmadan iş yerlerinin risk analizlerini yaptırmaları gerektiğini dile getirdi.
BİN İLE 90 BİN ARASINDA CEZA ÖDEYECEKLER
İzmir'de işçi çalıştıran değişik ölçekte 106 bin iş yeri olduğunu dile getiren ve iş müfettişlerinin ara vermeden çalışmalarına devam ettiğini belirten Kabak, "Bin liradan 90 bin liraya kadar cezalar bulunuyor. Ancak insanlarımız iş yerlerinde yaralanmadan hayatlarını kaybetmeden güven içinde çalışmalarını istiyoruz. Amacımız ceza yazmak değil" dedi.
RİSK ANALİZİ YAPTIRMAK ZORUNLU
Yangından kazaya Yeni iş sağlığı ve güvenliği yasasının işletmelere cezai sorumluluklar getirdiğini belirten Kabak, "2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı yasa işyerlerine cezai sorumluluklar getiriyor. Yasaya göre işçi çalıştıran her işyerinin risk analizlerini yaptırmış olması gerekiyor. Bugün İzmir'de işçi çalıştıran 106 bin işyerimiz var. Bu işyerlerinin tamamının bu iş sağlığı güvenliği kanunu kapsamında risk analizlerini yaptırmış olması gerekiyor. Örneğin her işyerinin acil durum eylem planı var. Bunların yapılmış olması gerekiyor. Yangın tahliye planlarının yapılmış olması gerekiyor. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği eğitiminde işyeri çalışanlarına eğitim verilmeli" diye konuştu.
KAZA UNSURLARI ÖNLEME KARARI
Kazaya sebep olabilecek unsurların bu yolla ortaya çıktığını belirten Kabak, "Burada önemli olan bulunduğumuz işyerinde kazaya, yaralanmaya neden olabilecek unsurlar nelerdir. Bunları bir görelim tanıyalım. Buna göre tedbir alalım. Bu bir nevi iş kazasını önlemeye yönelik yaklaşımdır. Eskiden bir işyerine kaza oluyordu. Bir vatandaşımız yaralanıyordu ya da hayatını kaybediyordu.
120'NİN ÜSTÜNDE MÜFETTİŞ GÖREVLİ
Sonra burada kusurlu aranıyordu. Ancak biz bunu kaza olmadan önce önlemek adına bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu kaza sayısını azaltmak kayıpları en aza indirmek gerekiyor" dedi. Denetimlerin İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca yürütüldüğünü dile getiren Kabak, "Denetimi iş teftiş kurulu başkanlığımız yürütüyor. Bugün İzmir'de 120'nin üzerinde iş müfetişi görev yapıyor. Donanımlı bir ekibimiz var. Bu işyerlerindeki iş kazalarını en aşağıya çekme adına çalışmalarını sürdürüyorlar" diye konuştu.
APARTMANLARDA BU KAPSAMA GİRİYOR
Apartmanlar da bu kapsama giriyor Türkiye İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri Topluluğu Başkanı Levent Kavlak, kapıcı çalıştırdığı için bir yıl boyunca risk analizi yapmayan apartman yönetiminin bir yıllık gecikme halinde 22 bin 838 lira idari para cezası yaptırımı ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi.