BIST 9.949
DOLAR 35,23
EURO 36,71
ALTIN 2.980,57
HABER /  POLİTİKA

Binali Yıldırım'ın mühendis kafası Deniz Zeyrek yazdı

Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü köşesinde Başbakan Binali Yıldırım'ın mühendis kafasanın siyasete etkisini yazdı.

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, aynı zamanda mühendis olan Başbakan Binali Yıldırım'ı kaleme aldı.

Zeyrek, "Siyasette mühendis kafası" başlıklı yazısında 2016'ya kadar ulaştırma alanında dev projelere imza atan Binali Yıldırım'ın mühendislik yönünü ele aldı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun olduğunu aktaran yazar, Yıldırım'ın Başbakan olduktan sonra Türkiye'nin dış politikasının değiştiğine dikkat çekti.

Yıldırım, göreve başlar başlamaz, “Dostlarımızı arttırıp, düşmanlarımızı azaltacağız” dediğini hatırlatan Zeyrek, İsrail, Irak, Suriye Mısır ve Rusya ile ilişkilerin olumlu yönde ilerlediğini yazdı.

ÇÖZÜME ODAKLANAN MÜHENDİS TARZI

Yaşanan gelişmelerin arkasında anahtarın şeyin Yıldırım’ın soruna değil çözüme odaklanan ‘mühendis tarzı’nın etkili olduğunu vurgulayan yazar, konuyla ilgili en yakınlarının anlattıklarını ve son Irak ziyaretiyle ilgili örneği köşesine taşıdı:

"En yakınlarının anlattığına göre Yıldırım şöyle çalışıyor: Kendisine brifing verenlere, önce “Hangi sonucu almak istiyorsun” diye soruyor. İkinci sorusu, “Bu sonucu almak için ne yapmak gerekiyor” oluyor. Kesinlikle yapılmayacak seçenekler ayıklanıyor ve çözüm için gerekli adımlar atılıyor.

Güncel bir örnek vereyim: Irak’la Başika nedeniyle çatışmanın eşiğine gelinmişti. İlk soruyu sorunca “İbadi’yi ikna etmek gerekiyor” yanıtını aldı. İkinci sorunun yanıtı ise “İbadi kendi tabanı karşısında zor durumda. Rahatlatılması lazım”dı. Yıldırım’ın, Bağdat ziyareti İbadi’nin tabanına, “Bakın ayağımıza geldiler” görüntüsü vermesini sağladı. Kalıcı sonuca hemen ulaşılamadı ama çatışma ihtimalinin konuşulduğu bir ortamdan diyalog kapısının açıldığı bir ortama geçildi.

AK Parti ile MHP arasındaki Anayasa pazarlıklarında, belirsizlik, yorum ve takdir üzerine kurulu hukuki bakış açısının tıkandığı yerler, yine Yıldırımın ‘Ne sonuç elde etmek istiyorsunuz’ sorularıyla ve önerileriyle aşılmış."