Başbakan Binali Yıldırım, Ulusal Bilişim Kurultayı'nda konuştu. Yıldırım, GSM firmalarına 'rekabeti bırakın' çağrısı yaptı.
Abone olBaşbakan Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi 11 saat boyunca 600 civarında telefon görüşmesi yaptığını açıkladı.
Yıldırım, GSM firmalarına da "rekabeti bırakın" diye seslendi.
Başbakan Binali Yıldırım, Ankara'da, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) 33. Ulusal Bilişim Kurultayı'nda konuştu.
Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
''Bu işin gizli kahramanları basındır, basın burada tarihi görev üstlendi. Bizim 11 civarında yaptığımız açıklama ve takip eden açıklamalar aslında darbecilerin moralini bozan önemli bir başlangıç olmuştur. O gece 11 saat boyunca 600 civarında telefon görüşmesi yapmışım. Gecenin karanlığında yoldasınız ve siz her türlü işinizi rahatlıkla yapabiliryorsunuz görüntülü görüntüsüz insanlarla görüşebiliyorsunuz. Ofisinizden bağımsız olarak işlerinizi tıkır tıkır yürütüyorsunuz. Bunların yapılmasının arkasındaki gerçek güç iletişim gücüdür. İletişim olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Eskiden darbeleri insanlar 1-2 gün sonra öğrenirdi. Bilemezdi.
''KONU TÜRKİYE'NİN BEKA MESELESİ OLUNCA...''
Siyaseten hükümetle problemleriniz olabilir ama konu Türkiye'nin beka meselesi olunca orada siyaset biter. Ana muhalefet partisinden de başlangıçtaki duruşunu muhafaza etmesi toplumun beklentisiydi. Darbecilerin mağduriyetinden söz etmek, açıkçası şehitlerimizin ruhunu incitiyor, onların yakınlarını incitiyor. Darbeciler elbette ki hesabını sonuna kadar verecek. Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk devletinin gereği yapılacak.
''SANAL DÜNYA YALAN DÜNYA DEĞİL''
Şimdi artık savaşlar tankla tüfekle olmuyor bilişimle oluyor. Bilişim bazen zehit bazen ilaç olabiliyor. Sanal dünya yalan dünya değil. Sosyal medya sorumsuz medya değil. Bunları etiğinin zaman içerisinde oluşması lazım. Yapmamız gereken şeyler var. Bugün Türkiye'de üretilen verilerin yüzde 80'i dışarıda depolanıyor. 2017 yılını 'Bilişimde Gelişim Yılı' olarak ilan ediyorum.'
"SİSTEM AÇIKLARININ KAPATILMASI LAZIM"
Sistemin açıklarının kapatılması lazım. Sizin telefonunuzdan terörle ilgili konuşmalar yapıyor, haberiniz yok. Bunlar oluyor. 528 kurumda siber olaylara müdahale ekipleri var. Yasal düzenlemeler de devam ediyor. BTK idari yaptırım da uygulayacak. Siber saldırılar düzenlemeden önce önlem alınabilecek. Bir paylaşım yapıldığında anında yüzbinlere ulaşıyor. Bundan sonra tedbir alsanız ne olur?
"KENDİ KENDİMİZE YETMEMİZ LAZIM"
Başkasının aklıyla ürettiğimiz ürünler bizim değil, başkasının ürünleridir. Bunun Kıbrıs harekatında yaşadık. Terör örgütleriyle mücadelede mesafe kaydettiğimiz dönemde ambargo sesleri geliyor. Onun için bundan sonraki hedefimiz her bakımdan kendimize yeterli olacak adımları atmamız lazım. Onun için iki şeye yoğunlaşmamız lazım. İnternet üzerinden daha fazla iş yapacağız. Hiçbir alan yok ki internet olmasın. Hızı artırabildiğimiz kadar artırmamız lazım.
REKABETTEN VAZGEÇİN İŞBİRLİĞİ YAPIN
Ülkemizin kalkınması için gücümüzü birleştirmemiz lazım. Bilişim ile ilgili desteği veririz ama siz rekabetten vazgeçin, işbirliği yapın. Küçük hesapları bırakıp ülkemizin kalkınması için beraber çalışmalıyız."