Yeni bakanlar kurulu listesi açıklandı. Yeni Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım oldu. Yeni kabinenin en kıdemli ismi hangi projeleriyle biliniyor?
Abone olBaşbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64. hükümette Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım oldu.
11 yıl aralıksız bakanlık yapan Yıldırım, yeni kabinenin en kıdemli üyesi oldu.
Binali Yıldırım yeni Bakanlar Kurulunun belki de en tanıdık isimlerinden. Kamuoyu onu "icraatçı çalışkan bakan" olarak bildi. Ulaştırma alanında adeta devrim niteliğindeki projelerin mimarı olarak gösteriliyor.
'PROJE' BAKANI
Karayolu, demiryolu, internet ve hava yolun ulaşımında büyük sıçrama yapan Türkiye'de kuşkusuz Binali Yıldırım büyük pay sahibi. 58. 59. 60 ve 61. hükümetlerde aralıksız Ulaştırma Bakanlığı yaptı.
EN UZUN SÜRE ULAŞTIRMA BAKANLIĞI YAPAN İSİM
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için istifa ettiği tarihe kadar, 11 yılla en uzun süre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yapan isim olan Yıldırım, yeniden bu göreve getirildi.
BİNALİ YILDIRIM NERELİ?
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64. Hükümet'te Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevine getirilen Binali Yıldırım, 20 Aralık 1955'te Erzincan Refahiye’de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde asistan ve araştırma görevlisi olarak çalıştı.
Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi’nde çeşitli kademelerde yöneticilik yapan Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmelerinde (İDO) genel müdürlük görevinde bulundu.
2002'DEN 2013'E KADAR ARALIKSIZ BAKANLIK YAPTI
AK Parti'den 2002 genel seçiminde İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya giren, 58. ve 59. hükümetlerde Ulaştırma Bakanı olarak görev alan Yıldırım, 2007 genel seçiminde Erzincan Milletvekili seçildi ve 60. Hükümet'te Ulaştırma Bakanı olarak kabinedeki görevine devam etti. 2011 genel seçiminde İzmir Milletvekili seçilen Yıldırım, 61. Hükümet'te de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak kabinedeki görevini sürdürdü.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevinden, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için 26 Aralık 2013'te istifa eden Yıldırım, 11 yılla en uzun süre Ulaştırma Bakanlığı görevini yapan isim oldu.
AK Parti'nin "3 dönem kuralı" nedeniyle 7 Haziran genel seçiminde aday olamayan Yıldırım, 26. Dönem'de AK Parti'den İzmir Milletvekili olarak Meclis'e girdi ve yeniden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevine getirildi.
BİNALİ YILDIRIM'IN PROJELERİ
Yıldırım'ın bakanlık yaptığı dönemlerde gerçekleştirilen önemli projelerden bazıları şöyle:
"2003-2013 yıllarında 17 bin 500 kilometre bölünmüş yol inşaatı, 2002'de 26 olan aktif havalimanı sayısının 55’e çıkarılması, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projeleri, Marmaray projesi ile İstanbul’un Asya ve Avrupa yakalarının denizaltından demiryolu ile birbirine bağlanması, İstanbul’un iki yakasını denizin altından birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli, 3. Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü), İstanbul-İzmir Otoyolu ve dünyanın en uzun asma köprülerinden biri olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü, bin 213 kilometre yüksek hızlı tren demiryolu hattı inşası, 9 bin 350 kilometre konvansiyonel demiryolu hattının yenilenmesi, dünyanın en büyük havalimanlarından olacak olan İstanbul 3. Havalimanı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Karadeniz Sahil Yolu projeleri."
BİNALİ YILDIRIM'IN KAÇ ÇOCUĞU VAR
Evli ve 3 çocuk babası Binali Yıldırım, İngilizce ve Fransızca biliyor.