BIST 9.725
DOLAR 35,19
EURO 36,77
ALTIN 2.967,22
HABER /  GÜNCEL

Binali Yıldırım açıkladı 4 büyük proje bu yıl hizmete giriyor

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2016 yılında açılacak 4 büyük proje hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Abone ol

Türkiye’deki ulaşım yollarını dünya standartlarının ötesine taşıyacak olan büyük projeler 2016 yılında hizmete giriyor.

Dünyanın takip ettiği bu dev projelerden Avrasya Tüp Geçişi, Yavuz Sultan Selim köprüsü, İzmit Körfez Geçişi ve Bakü-Tiflis- Kars (BTK) Demiryolu hatları bu yılın sonuna kadar hizmete alınacak.

'PROJE' BAKANI YILDIRIM AYRINTILARI VERDİ

Herkesin sabırsızlıkla beklediği dev projelere ilişkin merak edilen ayrıntıları, hükümetin 'proje' bakanı Binali Yıldırım açıkladı.

Bu yıl hizmete alınacak olan 4 büyük eserin de Türkiye’nin ulaşımını dünya standartlarının ötesine taşıyacağını anlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YıldırımYıldırım, mega projelere ilişkin şunları söyledi:

TÜRKİYE DÜNYA NEZDİNDE PRESTİJ KAZANACAK

 ‘’Avrasya Tüp Geçişi ile İzmit Körfez Geçişi Köprüsü ülkenin ulaşımına önemli katkı sağlayacaklar. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Bakü- Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattı ise hem ülke içindeki ulaşıma hem de transit ulaşıma önemli katkılar sağlayacaklar.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü karayolu transit ulaşımının önemli bir koridoru olacak. BTK ise demiryolu ulaşımının uluslararası düzeyde stratejik bir koridor olacak. Ayrıca Yavuz Sultan Selim Köprüsünde demiryolu hattı da bulunuyor. Demiryolu bağlantıları sağlandığında ise hem karayolu, hem de demiryolu transit ulaşımı sağlamış olacak.’’

Bakan Yıldırım, bu dev projelerin yapımlarında ülkeye ekonomik katkı sağladıkları gibi, hizmete alındıklarında da çok büyük ekonomik ve sosyal katkı sağlayacaklarını belirtti.

Son 13 yılda ulaşım ve iletişimde önemli adımların atıldığını hatırlatan Yıldırım, 253,3 milyar liralık yatırım yapıldığını ve bu yatırımların vatandaşların yaşamını kolaylaştırdığını, konfor sağladığını, yakıt, zaman ve nakit tasarrufuna da önemli katkılarının olduğunu ifade etti.

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ 'EN'LERİ BÜNYESİNDE BARINDIRIYOR

Doğaya, tarihi dokulara zarar vermemek için gayret ettiklerini anlatan Yıldırım, doğayı ve tarihi dokuyu korumak için daha çok zaman ve maddi kayıpların yaşandığını ancak bu kayıpların önemli olmadığını söyledi. Yavuz Sultan Selim köprüsü ile birlikte 2015 km yol hizmete alınacak

Ağustos ayında hizmete alınması planlanan Yavuz Sultan Selim köprüsünün birçok özelliği ile dünya mühendislik tarihi için de önemli olduğunu anlatan Yıldırım, köprü ile birlikte 95 km otoyol ve bağlantı yolları ve kavşak kolları ile birlikte toplam 2015 km yol da hizmete alınacağını açıkladı.

Birçok en’leri bünyesinde barındıran Yavuz Sultan Selim Köprüsü, taşıyıcı sisteminin seçimiyle de dünya mühendislik literatüründe seçkin bir yerde bulunduğuna dikkati çeken Yıldırım, üzerinde, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er karayolu şeridi ile karayolu şeritlerinin gidiş-geliş istikametlerinin arasında konumlandırılan 2 demiryolu şeridi olmak üzerinde toplam 10 şerit bulunuyor. Köprü genişliği 59 metreyi bulmakta olup dünyanın en geniş asma köprüsüdür.

Yine 322 metreyi aşan kuleleri ile de dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü niteliği taşıyor. 1.408 metre ana açıklığı ve yan açıklıkları ile beraber Yavuz Sultan Selim Köprüsünün toplam boyu 2.164 metredir. Bu yönü ile üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü olacak. Yatırım maliyeti ise 2,5 milyar dolardır’’ şeklinde konuştu.

3. Köprü ve bağlantı yolları projesinde 6 bin kişinin çalıştığını ve çalışanların 650’sinin mühendis olduğuna dikkati çeken Yıldırım, köprü inşaatının bölgeye yıllık ekonomik katkısı 1,750 milyar lira seviyelerinde olduğunu kaydetti.

İZMİT KÖRFEZ GEÇİŞİ KÖPRÜSÜ TAMAM BAĞLANTILARDA SONA GELİNDİ

Birçok enleri bünyesinde barındıran İzmit Körfez Geçişi Köprüsünün dünyanın en büyük 4. köprüsü olduğunu belirten Yıldırım, 252 m kule yüksekliği, 35,93 m tabliye genişliğine sahip, 1.550 m orta açıklığı ve toplam 2.682 m boya sahip bir köprü olduğunu söyledi.

Bakan Yıldırım, zaman ve yakıt tasarrufu sağlaması bakımından İzmit Körfez Geçişi Köprüsü çok önemli bir örnek proje olduğunu belirtti. İzmit Körfez geçişi ile Körfez çevresinde 4 saat süren yolu, 4 dakikaya düşeceğini ifade eden Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti:

‘’Köprü inşaatında son aşamaya gelindi. Mayıs ayı sonlarına doğru hizmete alınacak. İstanbul-İzmir Otoyolu ise köprüyle birlikte toplam 433 kilometre olacak. Maliyeti 6,3 milyar dolar . Köprünün devamı olan otoyolda yılsonuna kadar 97 kilometre sini trafiğe açacağız. Köprünün hizmete alınmasıyla birlikte Altınova-Gemlik arasındaki 40 km’lık otoyol da hizmete alınacak.

Ayrıca (İzmir-Turgutlu)Dy.Ayr.-Kemalpaşa arasındaki 6,5 Km.lik bağlantı yolu tamamlanarak trafiğe açıldı.

Projede çalışanların 700’ü mühendis olmak üzere toplam 7918 kişi fiilen çalıştığını belirten Yıldırım, yan sektörlerle birlikte toplam çalışan sayısının 35 bin kişi olduğunu kaydetti.

Bakan Yıldırım, projede çalışan maaşları, araç gereç giderleri ve imalat giderleri yani çevresine sağladığı ekonomik katkının yıllık 4,5 milyar lira olduğunu ve projede 1.634 adet iş makinesi çalıştığını vurguladı.

Yapımı tamamlanıp hizmete açıldığında ekonomik etkilerinin de çok büyüyeceğini belirten Yıldırım, yapılan ekonomik etki analizine göre projenin 27 milyar liralık faaliyeti tetiklemesinin beklendiğini kaydetti.

Bakan Yıldırım, bu ekonomik faaliyetin 11.3 milyar TL seviyesinde katma değer ortaya çıkaracağını ve 14 bin kişiye istihdam sağlayacağının tahmin edildiğini ifade etti. Otoyolun hizmete açılması ile bölgede üretkenlik artışı ortaya çıkaracağını kaydeden Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘Otoyolun bölge ekonomisinde büyümeye 2017 yılında yüzde 4 seviyelerinde başlayıp 2030 yılında yüzde 7 seviyelerine kadar varan katkı sağlayacağı öngörülüyor. Bu katkının 2017 yılında 14 milyar TL; 2017-2030 yılları arasında, yıllık ortalama 4 milyar TL’yi bulması hesaplanıyor. Bu artışlardan kaynaklanan büyümenin, yaklaşık 14 bin kişiye istihdam sağlayacağı tahmin ediliyor.’’

Deniz altında ikinci gerdanlık Avrasya Denizin 106 metre altında inşa edilen Avrasya Tüp Geçişinin dünyada denizin en derininde yapılmış ilk proje olduğunu belirten Yıldırım, projenin uzunluğunun 14,6 km olduğunu ve bunun 3,4 km’lık kısmının denizin içinden geçtiğini ifade etti.

AVRASYA TÜP GEÇİŞİ PROJESİ

Avrasya Tüp Geçişi Projesinin Marmaray’ın ikiz projesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, projenin toplam yatırım bedelinin 1,250 milyar dolar olduğunu ve 2016 yılı sonunda hizmete alınmasının hedeflendiğini söyledi.

Marmaray’ın hizmete alınmasıyla birlikte köprülerdeki trafiği bir yılda9 milyon azalttığına dikkati çeken Yıldırım, ‘’Avrasya Tüp Geçişi projesinin hizmete girmesiyle birlikte boğaz köprülerinde trafikte çok daha ciddi rahatlama yaşanacak. 100 dakikaya varan seyahat süresini 15 dakikaya düşürecek. Bu da yıllık 52 milyon saat zaman ve 160 milyon litre yakıt tasarrufu sağlayacak. Emisyon miktarında 82 bin ton azalma ile son derece çevreci bir projedir’’ şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım, bu projede toplam 1800 kişinin istihdam edildiğini, çalışanların 150’sinin mühendis olduğunu ve inşaatı devam ederken çevreye yıllık 560 milyon lira katkı sağladığını anlattı. Asya’yı Avrupa’ya Demir Ağlarla Bağlıyoruz

BAKÜ-TİFLİS KARS TARİHİ DEMİR İPEKYOLU PROJESİ

BTK Tarihi Demir İpekyolu projesinde son aşamaya gelindiğini hatırlatan Yıldırım, Marmaray ile birlikte BTK projesi iki kıtayı demiryolu ile de birleştirdiğini vurguladı.

Bakan Yıldırım, yılsonunda üzerinde tren yürüteceklerini ve Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra her üç ülkenin gerçekleştirdiği üçüncü büyük projesi olduğuna dikkati çekti.

BTK ile birlikte Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Asya’ya çok büyük hacimde yük taşınacağını ve bu yüklerin önemli bir bölümünün Türkiye’de kalacağını hatırlattı. Bakan Yıldırım, Türkiye’nin, uzun vadede milyarlarca dolar taşıma geliri elde edeceğinin altını çizdi.

Hattın işletmeye alınması birlikte 1 Milyon yolcu ve 6,5 Milyon ton yük taşıma kapasitesi olacağını açıklayan Yıldırım, ‘’ 2034 yılında ise söz konusu hattın üzerinde 3 Milyon yolcu ve 17 Milyon yük taşıma kapasitesi olacağı tahmin ediliyor. Projede bugüne kadar toplam 8 bin 237 kişi istihdam edildi.

Çalışanların 250’si mühendis… Bugüne kadar yaklaşık 988 milyon liralık ekonomik katkı sağladı’’ dedi.