İnsanlık tarihinin en önemli buluşlarından olan antibiyotiklerin, uygunsuz ve gereksiz kullanımları sonucu gelişen direnç nedeniyle etkileri...
Abone olİnsanlık tarihinin en önemli buluşlarından olan antibiyotiklerin, uygunsuz ve gereksiz kullanımları sonucu gelişen direnç nedeniyle etkilerini önemli ölçüde kaybettiği bildirildi.
Özel Adana Avrupa Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Dr. P. Aylin Dalkıran, "Ölümlerin yüzde 45’inin enfeksiyon hastalıklarına bağlı olduğu düşük gelirli ülkelerde, direnç gelişmesine bağlı olarak enfeksiyonlar ne yazık ki daha da öldürücü olabilecektir. Bu tip ülkeler için solunum yolu enfeksiyonları, akut ishaller, sıtma, tüberküloz direnç nedeniyle sorun yaşanan hastalıklar içinde başta yer almaktadır".
ÜLKEMİZDE ANTİBİYOTİK KULLANIMI BİRİNCİ SIRADA
"Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı (gereksiz kullanım: Viral enfeksiyonlar, yanlış antibiyotik, yanlış doz ve/veya uygulama yolu, gereksiz kombinasyonlar) antibiyotik tüketimini çok büyük oranda artırmaktadır. Gelişmiş ülkelerde tüketim sıralamasında 3.- 4. sırada olan antibiyotiklerin ülkemizde birinci sırada olması akılcı olmayan antibiyotik kullanımının kanıtıdır. Günümüzde hemen her bakteri kendilerine karşı kullanılan antimikrobiyal ajanlara karşı belli oranlarda direnç kazanmış durumdadır. Direnç sorunu virüs, mantar ve parazitler için de söz konusudur."
ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA DİRENÇ AZALTILABİLİR
"Antibiyotikler iyi belirlenmiş endikasyonla (gerekçelerle), uygun doz ve sürede kullanılmalı, hastaların ilaç uyumu için eğitim verilmelidir. Tıp Fakülteleri ve Sağlık Bakanlığı işbirliği yaparak hastanelerde ve toplumda akılcı antibiyotik kullanımını artıracak politikalar geliştirmelidir. Toplumda ve hastanede enfeksiyon kontrol önlemlerine sıkı uyum sağlanmalı, özellikle el yıkamaya büyük özen gösterilmelidir" .
(İHA)