BIST 8.619
DOLAR 34,29
EURO 37,44
ALTIN 3.025,02
HABER /  DÜNYA

Bilimsel çevreci kriterlere uymak zorundayız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kocaeli Sanayi Odası’nın Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri törenine katıldı. Bakanlığının çevr...

Abone ol

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kocaeli Sanayi Odası’nın Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri törenine katıldı. Bakanlığının çevre konusunda yürüttüğü çalışmaları anlatan Bayraktar, "Bilimsel çevreci kriterlere uymak zorundayız" dedi.
Kocaeli Sanayi Odası’nın Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri, Wellborn Otel’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törene Bakan Erdoğan Bayraktar’ın yanı sıra Kocaeli Valisi Ercan Topaca, AK Parti Kocaeli milletvekilleri İlyas Şeker, Muzaffer Baştopçu, Zeki Aygün, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, iş adamları ve sanayi kuruluşları temsilcileri katıldı. Ödül töreni öncesi konuşan Bakan Bayraktar, "Bir taraftan kalkınırken, gelişirken, bir taraftan sanayimizi, ticaretimizi, ihracatımızı büyütürken, çevreye de önem vermeye tabi ki dikkat edeceğiz. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak çevrenin korunmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak, çevresel açıdan sürekli gelişimi teşvik etmek, değişen çevre kavramlarına uyumu cesaretlendirmek ve ölçülebilir çevre yatırımlarının yanı sıra çevreye ve topluma katkıları olan kuruşları teşvik etmek, desteklemek gibi hedeflerimizi daha da arttıracağız. Çevre Bakanı olarak 780 bin metrekare ülkemizin ortofoto haritaları çıkarıyoruz. Bilgi ortamında, coğrafi bilgi sisteminde, ülkemizin dereleri nerede, tepeleri nerede, madenleri nerede, yatırımların nerelerde yapılması lazım, onu çok daha ciddi bir biçimde, belki sanayimizi de esanfraneze etme bakımından işte Anadolu’da da, Gaziantep’te, Denizli’de, diğer taraftan Erzurum’da, Van’da da yeni marka şeyler oluşturarak, oralarda da neler yapabiliriz daha bilinçli bir şekilde bunu arttırmaya çalışıyoruz. Yine izleme, uyarma, birbirimizi ikaz etme son derece önemli" dedi.
Yasama kurumlarıyla çok ciddi çalışmaları olduğunu, tüzükleri, tamimleri ve genelgeleri ciddi şekilde sadeleştirdiklerini ve modern dünyanın, bilimsel dünyanın kriterlerine uygun hale getirmeye çalıştıklarını belirten Bakan Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:
"Tüzükleri de, tamimleri de, genelgeleri de ciddi şekilde sadeleştiriyoruz ve modern dünyanın, bilimsel dünyanın kriterlerine uygun hale getirmeye çalışıyoruz. ÇED sürecinde de daha basitleştirmek için neler yapabiliriz, ÇED sürecini izin verme belgesi değil, bir çalışma sürecinde denetim süreci, bir yol haritası olması noktasında da çalışmalarımız olacak. Kriterler nelerdir, üretirken neler yapacak, çalışırken neler yapacak, çevreci malzeme üretimi, çevreci imalat yapma noktasında da çok daha ciddi adımlar atmak için neler yapabiliriz. Bunları tüm dünyayı araştırarak, bir taraftan Japonya neler yapıyor bu konuda, yüzölçümü az olan bir ada ülkesi. Çevre konusunda çok hassas bir sanayi ülkesi. Hammaddesi olmayan bir ülke. Bütün gelirini sanayileşme yoluyla elde eden bir ülke. Bugün kişi başına gelirin 5 bin dolar sevisinde olduğu bir ülke. Hakikaten çevre konusunda çok dikkatli. Bunu kendi etrafına da yaymaya çalışıyor. Tabi Çin bunu tam dinlemiyor. Çin diyor, benim nüfusun bir buçuk milyara yaklaşıyor. Ben insanımın gelir seviyesini artırmam lazım. Dünyadaki çevreci kriterleri Hindistan da dinlemiyor. Ama biz bu dünyanın getirdiği bilimsel çevreci kriterlere uymak zorundayız. Çünkü hakikaten artık dünyanın en önemli gündem maddesi çevre konularıdır. Bu artık biliniyor. Ozon tabakasında sıkıntı var, iklim değişikliğinde sıkıntı var, kuzeydeki buzullar eriyor bir taraftan ve hava kirliliği, toprak kirliliği, denizlerin kirliliği, derelerin kirliliği çok ciddi gündem maddesi. Bu bakımdan herkesin çok daha bilinçlenmesi, fosil yakıtların azaltılması, hibrit araçların öne çıkartılması ve yenilenebilir enerjinin kullanılmasında yeni adımların atılması, artık hem atık suların arıtılması noktasında rüzgar enerjisinden daha çok istifade, güneş enerjisinden daha çok istifadeyle neler yapabiliriz, bunu enerjiye nasıl dönüştürebiliriz diye bunların çalışması içerisindeyiz."
Ödül töreninde büyük işletme dalında Bosch Rexroth Otomasyon San. Tic. A.Ş, İçdaş Çelik Enerji ve Ulaşım Sanayi A.Ş, Cengiz Makine San. ve Tic. A.Ş, ödül sahibi olurken, jüri özel ödülü Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş`ye verildi. KOBİ dalında ise Altınel Liman ve Terminal İşletmeler A.Ş. ödül sahibi oldu. Teşvik ödülü de E-Kart Elektronik Kart Sistemleri San. Tic. A.Ş`ye verildi.
(İHA)