Bilimadamları ışını durdurdu
Amerikalı fizikçiler, ışık ışınını çok düşük derecelerde soğutulmuş madde içine hapsetmeyi başardı.
Abone olAmerikalı fizikçiler, ışık ışınını çok düşük derecelerde soğutulmuş madde içine hapsetmeyi ve aynı ışını "uzaktaki" başka bir maddeyle tekrar harekete geçirmeyi başardı.
Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre, Harvard Üniversitesi'nden Naomi Ginsberg ve çalışma arkadaşları, ışını içine hapsettikleri çok düşük sıcaklıktaki maddenin parçacık fiziğinde devasa uzaklığa işaret eden 160 mikronmetre ötesine bir madde koydu. Araştırmacılar, düşük sıcaklıktaki maddeye lazer ışını yolladı.
Lazer fotonları, çamura saplanan mermiler gibi bir anda hız keserek saatte 300 bin kilometreden 20 kilometre sürate inerek hareketsiz kaldı. Böylesine özel ortamda madde, dalga gibi hareket ettiğinden, ışın sinyalinin özelliklerini taşıyan "madde dalgası" 160 mikronmetre ötedeki maddeye sıçradı. Bu "dalga"nın sıçramasıyla birlikte diğer madde yığınından ilkine benzer ışın fışkırdı.
Mutlak sıfır olarak adlandırılan -273 civarındaki sıcaklıklarda "Bose-Einstein" yoğuşması denen esrarengiz dünyaya adım atılıyor. Bu sıcaklıklarda, madde geleneksel gaz, sıvı ve katı halinden tamamen farklı özellikler gösteriyor. Bu kadar soğuk ortamlarda atomların bir kısmı, enerjilerini olabildiğince düşürüyor ve madde, dalga gibi davranmaya başlıyor. Bu noktada klasik fizik kuralları geçerliliğini yitiriyor. Bilim adamlarına göre, bu deney, uzun vadede müthiş teknolojik gelişmelerin kapısını aralayabilecek.