44. TÜBİTAK Bilim Ödülleri, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Abone olCumhurbaşkanı Abdullah Gül, yurt dışındaki Türk bilim adamlarını Türkiye'ye çağırmanın kolay olmadığını ifade ederek, "Bize düşen şey, Türkiye'deki bu ortamı daha iyi hazırlamak, yurt dışındaki Türk bilim adamlarını buraya getirebilmek için Türkiye'yi daha cazip hale getirebilmek" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, törende yaptığı konuşmada, bilim ve teknoloji üretme, araştırma ve geliştirmenin Türkiye'nin öncelikli konularından biri olduğunu söyledi.
Bilimsel çalışmalara ve bilim insanlarına önem verdiğini anlatan Gül, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra bilimsel faaliyetleri himayesine alacağını ifade ettiğini anımsattı.
Bilgi ve teknoloji transfer eden ülke olmaktan bilgiyi üreten ülke olma hedefinin çok önemli bir konu olduğunun altını çizen Gül, "Bir ülkeyi güçlü yapan birçok unsur vardır ama bunların temellerinden birisi de bu ülkenin bilgiyi üretebilme kapasitesidir" dedi.
Bunların kendiliğinden olmadığını ifade eden Gül, bunların teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Gül, son yıllarda memnuniyet verici gelişmeler yaşandığını belirterek, TÜBİTAK, TÜBA, üniversiteler ve sanayi kuruluşlarının beraber hareket etmesinin büyük bir sinerji oluşturduğunu vurguladı.
Gül, "Hepimiz biliyoruz ki bu kurumlarımız bazen bir araya gelemiyorlardı. Halbuki bir araya gelmeleri, uğraşmaları ve çalışmaları çok önemli. Şimdi bunun gerçekleşmesi hepimizi çok sevindiriyor. İnanıyorum ki kısa süre içerisinde bunların neticesini alacağız" diye konuştu.
Üniversitelerin bir araya gelip bu konularla ilgili çalışmalarını görmenin kendisini heyecanlandırdığını dile getiren Gül, ilgilileri kutladı.
Sadece Türkiye içinde değil, Türkiye dışındaki bilim adamlarını da takip etmenin görevleri olduğunu belirten Gül, şöyle konuştu:
"Herkese, 'dışarıdan buraya gel' demek kolay değil. Yurt dışındaki Türk bilim adamlarımız Türkiye'ye geldiğinde bilim dünyasına aynı derecede faydalı olamayacağını gördüğü için gelemiyor. O zaman bize düşen şey, Türkiye'deki bu ortamı daha iyi hazırlamak, Türkiye dışındaki Türk bilim adamlarını buraya getirebilmek için Türkiye'yi daha cazip hale getirebilmek. Eğer bu mümkün değilse onlarla en iyi şekilde irtibat kurmalıyız. Onların tecrübeleri, bilgileri, bütün ilişkileri buraya katkı olarak temin edilebilir. Bu konuya daha çok ilgi göstermeliyiz çünkü dışarıdaki potansiyelimizden yeterince faydalanamıyoruz."
Cumhurbaşkanı Gül, son yıllarda bütçeden bilimsel çalışmalar ve araştırma-geliştirme çalışmaları için önemli pay ayrılmasının önemine işaret ederek, yurt dışındaki fonlardan faydalanılmaya başlanmasının da memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 2004 yılından itibaren her yıl Başbakan başkanlığında toplanmasını da takdirle izlediğini ifade ederek, ilgi ve teşvik söz konusu olunca sonuçlarının en güzel şekilde ortaya çıktığını söyledi. Ödül alan bilim insanlarını kutlayan Gül, ödül sahiplerinin genç kuşaklara örnek olduğunu belirtti.
TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş'in konuşması
TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş de konuşmasına, Cumhurbaşkanı Gül'ün bilim dünyasına verdiği desteğe teşekkür ederek başladı. Doğru bilgiyi doğru kullanmanın insanlığın refahı için vazgeçilmez olduğunun altını çizen Yetiş, bilimin gelişim için anahtar rol oynadığını söyledi. Bilim insanlarının akıl, bilgi ve enerjilerini hedeflerine ulaşmak için organize ettiğini anlatan Yetiş, Türk bilim adamlarının da ülkenin geleceğinin bugünden aydınlık olması için çalıştığını ifade etti.
Yetiş, Türkiye'nin bilim alanında son yıllarda "koşar adımlarla" ilerlediğini vurgulayarak, bu alanda önemli atılımlar gerçekleştirildiğini, ancak halen yapılacak şeyler bulunduğunu kaydetti. Bilim insanlarının hak ettiği değeri bulduğu ortamda yaşadığını dile getiren Yetiş, Türk bilim insanına verilen desteğin Türkiye'nin gücüne güç katacağını söyledi.
"Yurtdışından neden gelemiyorum?"
TÜBİTAK Özel Ödülünü alan ve ABD'de çalışmalarını sürdüren Dr. Taner Yıldırım çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra yurtdışından Türkiye'ye dönme konusunda kendisine sorular yönelttiğini, ancak Türkiye'deki koşulların buna izin vermediğini söyledi. Yıldırım, Türkiye'de bilim adamları için kadro bulunmadığını; bilimsel çalışmalar için gerekli aletlerin alındığını, ancak bunları kullanacak bilim adamlarına kadro tahsis edilmediğini ve bütçe oluşturulmadığını ifade etti.
Türkiye'ye dönme kararı vermeleri halinde akademik kariyerlerine yeniden başlamak durumunda kalacaklarına dikkati çeken Yıldırım, yabancı dil ve doktora sınavlarına yeniden girmeleri gerektiğini söyledi.
Yıldırım, "Yurt dışında 20 yıllık emeğimi bırakıp, buraya gelip sıfıra dönmem mantıklı görünmüyor" dedi.
"Türkiye'de temel bilim çalışmaları için huzurlu ortam bulunmadığını" savunan Yıldırım, "Kurumlar ve kişiler birbirine küs" dedi. Yıldırım, mevcut sorunların ortadan kalkması halinde tersine beyin göçünün gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Konuşmaların ardından TÜBİTAK ödülleri, Cumhurbaşkanı Gül tarafından sahiplerine verildi.
Ödüller
Bu yıl TÜBİTAK Bilim Ödülü, "süpramoleküler kimya alanında moleküler algılayıcı ve bilgi işlemcilerin rasyonel tasarım, sentez ve uygulamaları konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle Prof. Dr. Engin Umut Akkaya'ya verildi.
TÜBİTAK Özel Ödülü'ne ise ABD'de görev yapan Dr. Taner Yıldırım, "deneysel ve kuramsal katı hal fiziği ve nanomalzeme bilimi alanında alışılmışın dışında kalan üstün iletkenler, moleküler kristaller ve hidrojen depolama konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle değer görüldü.
Diğer ödüller şöyle:
Temel Bilimler Teşvik Ödülleri: Doç. Dr. Taylan Akdoğan, Doç. Dr. Nihat Sadık Değer, Doç. Dr. Tolga Etgü, Doç. Dr. Mehmet Özgür Öktel, Doç. Dr. Bayram Tekin.
Mühendislik Bilimleri Teşvik Ödülleri: Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir, Prof. Dr. Günhan Dündar, Doç. Dr. Fikri Karaesmen, Doç. Dr. Hakan Ürey, Doç. Dr. Emre Alper Yıldırım.
Sağlık Bilimleri Teşvik Ödülleri: Doç. Dr. Kubilay Aydın, Doç. Dr. Doğan Erdoğan, Doç. Dr. Ahmet Korkmaz, Doç. Dr. Mehmet Özaydın.
Sosyal Bilimler Teşvik Ödülleri: Doç. Dr. Hatice Pınar Bilgin, Doç. Dr. Şule Toktaş. TWAS Teşvik Ödülü: Doç. Dr. Özlem Keskin.