Bilim insanları açık beyin ameliyatını tarihe gömecek teknoloji geliştirdi
Bilim insanları kafatasında delik açılmasını ve beyne müdahaleyi gerektiren 'açık beyin ameliyatı'nın riskli olmasından dolayı yeni bir alternatif geliştirdi.
Abone olBeynin spesifik bölümlerini elektriksel uyaran bir beyin pacemaker implantasyonunu da içeren bir grup tedavi çeşidi olan Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) için yeni bir sistem geliştirildi. Yeni geliştirilen stent çubuğu sayesinde bu ameliyatların riski daha aza indirgenecek.
Geliştirilen bu sistemde, hastanın kafatasının delinmesine gerek kalmıyor. Boyundan açılan ufak bir damar yoluyla beyne gönderilen stent çubuğu, beynin hedeflenen bölgesini uyararak hastalara yardımcı oluyor.
Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) adlı sistem, yıllardır kullanılan bir yöntemdir ancak bu yöntemin sakıncaları vardır. Kafatasının bir kısmının çıkarılmasını ve yerine elektriksel sistemler ve kablolar takılmasını hedefleyen sistem Alzheimer hastalarına, felçlilere ve depresyondaki kişilere olumlu etki etmesine rağmen önemli bir risk oluşturuyor.
Stent çubuk sayesinde, boyundan açılan bir damar yolundan sokuluyor ve X-Ray ile takip edilerek, ihtiyaç duyulan bölgeye gönderiliyor.
2012 yılında başlayan çalışmaları yöneten Melbourne Üniversitesi’nden Dr Nicholas Opie, artık bu işlemler için açık beyin ameliyatı gerekmemesinin, hastaların sağlığı için oldukça önemli olduğunu söylüyor. Böylece hastalar daha az hastalık kapma riski ile karşı karşıya kalıyor. Bir günde yapılabilen bu yeni işlemde doğrudan beyne temas olmaması da olumlu bir özellik olarak gösteriliyor.
Beynin motor korteksine gönderilen bu cihaz, mikrokablolar ve mikrosondalardan oluşuyor. Stent çubuğun üstündeki farklı sondalar, beynin farklı kısımlarını uyarıyor ve böylece beyin aktivitelerini düzenlemek mümkün oluyor.
Ayrıca bu sistemin damarı tıkama riskini ortadan kaldırdığı biliniyor.
Koyunlarda test edildi
Koyunlarda test edilen cihazlar çift yönlü olarak çalışıyor. Cihaz, beyinde elektrik uyarıları ürettiği gibi beynin kendi ürettiği elektriksel akımları da takip ediyor. Bu da gelecekte daha gelişmiş protezlerin yolunu açıyor.
Cihazın ilk klinik denemeleri 2019 yılında yapılacak. Ekibin çalışması Nature Biotechnology dergisinde yayımlandı.