BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bilim 'imkansız' maddeyi buldu

Bilim insanları magnezyum karbonatın yeni bir formuna ulaşmayı başardılar. Söz konusu madde, literatürde “imkansız” olarak anılıyordu.

Abone ol

100 yıllık bilim efsanesi laboratuvarda tarihe karıştı. Bilim Dünyası literatürde 'imkansız' olarak geçen maddeyi üretmeyi başardı.

İsveç ’in Uppsala Üniversitesi Nanoteknoloji Bölümü’nden bir grup araştırmacı, magnezyum karbonatın geniş yüzeyli, suyu emebilen bir biçimini üretti.

100 YILLIK BİLİM EFSANESİYDİ

Üretilen yeni maddeye Upsalite adı verildi. Bölümden Joan Gomez de la Toree, “100 yıllık bilimsel literatürün aksine düşük ısı ile şekilsiz (amorf) magnezyum karbonat üretilebileceğini kanıtladık” dedi.

NEYE YARAYACAK?

Upsalite’ın, elektronik ve ilaç endüstirisinde nem kontrol süreçlerinden, petrol sızıntısı ve kimyasal sızıntılar sonrasında toksinleri emmeye kadar geniş bir yelpazede kullanılması planlanıyor.

EN GENİŞ YÜZEYE SAHİP MADDE

Araştırmacılar 2011’de alkol içeren bir dondurma sisteminde karbon dioksidi köpürterek 'upsalite' üretmeyi başardı. Ancak bir yıl da üretilen maddenin test ve analiz sürecinde harcandı. Upsalite, ölçülmüş en geniş yüzey alanına sahip toprak alkali metal-karbonat madde. Upsalite’in içi 10 nanometreden küçük çaplı gözeneklerle dolu.

Araştırma çalışanlarından Uppsala Üniversitesi nanoteknoloji preofesörlerinden Maria Stromme keşfedilen 'imkansız maddenin' eşsiz özelliklerinin, endüstrilerin sürdürülebilir ürün üretme işini kolaylaştıracağını açıkladı.

00.20130806192636.jpg